1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kalifornia säästää köyhien tuista

Kalifornian osavaltio on vihdoin saanut uuden talousarvion aikaan, kolme kuukautta uuden budjettikauden alun jälkeen. Budjetin sisällöstä ei kuitenkaan vielä ole kerrottu yksityiskohtia, sillä se sisältänee monia tulenarkoja säästöehdotuksia. Kuvernööri Arnold Schwarzenegger ehdotti toukokuussa leikkauksia muun muassa köyhimpien tukiin.

Ulkomaat

Budjeteilla on ennenkin ollut taipumusta myöhästellä ja syntyä vasta pitkän väännön jälkeen. Tällä kertaa kyse oli kuitenkin ennätysmäisestä takkuilusta: osavaltio on ollut ilman budjettia heinäkuun alusta alkaen.

Takkuilun taustalla on kiista siitä, miten osavaltion 19,1 miljardin dollarin (13,8 miljardin euron) vaje paikataan. Osavaltiokongressi äänestänee puoluejohtajiensa sekä kuvernöörin sopimasta budjetista ensi torstaina, eikä budjetin yksityiskohtia vielä ole julkistettu.

Los Angeles Timesin mukaan taloutta aiotaan kuitenkin tasapainottaa 7,5 miljadrin dollarin leikkauksilla palveluihin ja köyhimpien kansalaisten tukiin. Mittavia lisäveroja ei republikaaninen Schwarzenegger ehdota. Kuvernöörin toukokuussa ehdottamasta köyhien sosiaalituen poistosta sekä vähävaraisten ilmaisen päivähoidon poistosta on kuitenkin tiettävästi luovuttu.

Kalifornia on Yhdysvaltain osavaltioista rikkain ja väestömäärältään suurin. Jos Kalifornia olisi itsenäinen valtio, se olisi maailman kahdeksanneksi suurin talous. Asuntokuplan puhkeaminen ja talouskriisi ovat koetelleet sitä rajusti.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi