Intia kirii Kansainyhteisö-kisojen valmisteluja

Intiassa jännitetään sunnuntaina alkavien Kansainyhteisön urheilukisojen sujumista. Kisoja edeltänyt kohu järjestelyjen epäonnistumisesta on laantumassa, mutta vielä eilen kisojen päälääkäri sairastui lavantautiin. Kisojen turvallisuuteen on panostettu, osallistujia ja katsojia suojaa terrorismilta 17 000 sotilasta ja 80 000 poliisia.

Ulkomaat

Brittiläisen Kansainyhteisön kisat Delhissä ovat kaikkien aikojen kalleimmat. Kaksitoistapäiväiset kisat myönnettiin Delhiin vuonna 2003, ja silloin kuluiksi arvioitiin 100 miljoonaa dollaria eli 72,5 miljoonaa euroa. Nyt kisojen kustannuksiksi arvioidaan huikeat 6 miljardia dollaria eli 4,4 miljardia euroa. Kisoihin saapuu kaikkiaan seitsemän tuhatta urheilijaa ja joukkueiden jäsentä.

- Olemme varmoja, että kisoista tulee valtaisa menestys. Työskentelemme kellon ympäri, jotta varmistamme kisojen onnistumisen, sanoi Delhin osavaltion pääministeri Sheila Dikshit.

Ennen kisoja kohistiin korruptiosta ja urheilijoiden majoituksen kehnosta tasosta. Painnonnostoareenan katto romahti, samoin päästadionille vievä ylikulkusilta. Joukko urheilijoita peruutti tulonsa kisoihin.

Terveys huolettaa

Perjantaina kisojen terveydenhoidosta vastaava johtaja Tarun Garg sairastui tautiin, jota epäillään lavantaudiksi.

Tiettävästi osa ulkomaisista kisaturisteista on puolestaan perunut matkansa dengue-kuume-epidemian pelossa. Dengue-kuume on viruksen aiheuttama tauti, jota levittävät hyttyset.

- Me varaudumme kaikkeen. Virkailijamme ovat jo suihkuttaneet hyttysten toukkia tuhoavia hyönteismyrkkyjä kisa-alueelle. Nelisen sataa urheilijaa on käynyt poliklinikalla kisakylässä, eikä kenelläkään ole havaittu dengue-kuumeen oireita, rauhoitteli Delhin osavaltion terveysministeri Kiran Walia.

Nyt tilanne näyttää valoisammalta, peruutukset jäivät odotettua vähäisemmiksi. Joitain nimekkäitä urheilijoita on kuitenkin jäänyt pois, muun muassa jamaikalaissprintteri Usain Bolt sekä 800 metrin juoksija Caster Semenya.

Kansainyhteisö on Britannian entisten alusmaiden ja territorioiden muodostama yhteisö. Jäsenvaltioita on 54, mukana on myös kaksi maata - Mosambik ja Ruanda - jotka eivät kuuluneet brittiläiseen imperiumiin. Yhteisön kisoja järjestetään neljän vuoden välein, edelliset kisat järjestettiin vuonna 2006 Melbournessa, Australiassa. Ensimmäiset kisat järjestettiin vuonna 1930.

Lähteet: AFP