Komentaja: Lyhyt palvelusaika heikentää sodanajan valmiutta

Puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen suhtautuu varauksella neljän kuukauden varusmiespalvelukseen. YLE TV1:n Ykkösaamussa vieraillut Puheloinen sanoi, että neljän kuukauden palvelusta esittänyt Risto Siilasmaan työryhmä on katsonut asiaa ennen kaikkea ajan ja rahankäytön kannalta, ei niinkään lopputuloksen.

Kotimaa
Ari Puheloinen
Ykkösaamun vieraana oli lauantaina puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen, ohjelmaa isännöi Petri Kejonen.

Komentajan mukaan puolustusvoimien tehtävä on tutkia asiaa maanpuolustuksen ja riittävän hyvin koulutetun reservin säilyttämisen näkökulmasta.

- Meidän vahvuutemme on ollut se, että nämä joukot on valmiita. Nyt tapahtuisi merkittävä valmiudellinen muutos. Meillä ei olisikaan kaikki joukot valmiita, vaan osaa pitäisi alkaa kouluttaa. Siis näitä, jotka ovat suorittaneet neljän kuukauden asepalveluksen, toteaa Puheloinen.

Lyhyen palvelun valinneille ei ole voitu opettaa kykyä toimia joukkona. Komentaja kysyi, mistä heille otetaan kouluttajat, kun kaikilla ammattisotilailla on sodanajan tehtävä.

Aamulehden teettämän kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista on sitä mieltä, että varusmiespalvelus saisi jatkossakin kestää pidempään kuin neljä kuukautta. 57 prosenttia vastaajista vastustaa lyhimmän palvelusajan vähentämistä neljään kuukauteen.

Uudistukset täsmentyvät ensi vuonna

Varuskuntia lakkautetaan, myönsi komentaja Puheloinen. Tämä johtuu muun muassa ikäluokkien pienenemisestä. Määrät ja paikkakunnat selviävät kuitenkin vasta ensi vuonna.

Hallinto- ja johtojärjestelmä uudistetaan myös. Puolustushaarat eli maa-, meri- ja ilmavoimat säilyvät, mutta nekin joutuvat tarkastelun kohteeksi.

Reservi pienenee nykyisestä 350 000 sotilaasta. Sotilaiden määrä ei kuitenkaan ole komentajan mielestä ratkaisevaa. Ensin pitää arvioida joukkojen varustus ja suorituskyky.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoi pari päivää sitten, että hallituksella voi olla kiireellisempiäkin asioita kuin puolustusvoimien uudistus.

- Puolustusvoimain ja uudistuksen aikataulun kannalta on tarpeen, että vuoden 2012 alussa linjaukset ovat valmiit. Mutta missä muodossa poliittinen ja valtiojohdon ohjaus tulee, on seuraavan hallituksen asia, Puheloinen muotoili kommenttinsa.

Lähteet: YLE Uutiset