1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Äidin maitohappobakteerit voivat vähentää lasten lihomista

Äidin lapselle antama perimä vaikuttaa lapsen tulevaan ylipainoon. Tuleva ylipaino näkyy jo muutaman kuukauden ikäisen vauvan suolistobakteereista. Mitä vähäisempi äidin suoliston maitohappobakteeerikanta on, sitä todennäköisemmin lapsesta tulee lihava, kertoo Turussa tarkastettu väitöstutkimus.

terveys
Vauva rintaruokinnassa
YLE / Riku Kaminen

Aivan pikkuvauvasta alkaen voidaan ennakoida lapsen tuleva ylipaino, sanoo Turun yliopistoon väitöskirjan tehnyt lääketieteen lisenssiaatti Raakel Luoto.

- Jo kolmikuisina tulevat ylipainoiset lapset ovat kirineet omille kasvukäyrilleen. Näillä lihavilla lapsilla oli selvästi vähemmän suolistobakteereissaan probiootteja eli bifidobakteereita, jotka kuuluvat maitohappobakteereihin.

Ne vauvat, joilla oli suolistossaan maitohappobakteereja vähemmän, olivat lihavia kymmenvuotiaina.

- Lapsen äidiltä saama suolistomikrobisto voi vaikuttaa lapsen tulevaan ylipainoon. Äidin tasapainoinen suolistomikrobisto olisi siis mitä parhain lahja syntyvälle lapselle, sanoo lääketieteen lisenssiaatti Raakel Luoto.

Äideille maitohappobakteereja

Tutkimuksessa äideille, joilla oli vähäisempi maitohappobakteerikanta, annettiin niitä ulkoisesti raskausaikana ja vauvoillekin synnytyksen jälkeen, tasapainottamaan suolistobakteeristoa.

Äidille raskausaikana annetut maitohappobakteerit vähensivät tutkimuksen mukaan äidin taipumusta raskausdiabetekseen, syntyvän vauvan suurikokoisuutta ja kohensivat vauvan vastustuskykyä.

Luoto arvioi, että jo raskausaikana äidin suolistomikrobistoa muokkaamalla voidaan vaikuttaa lapsen painon kehitykseen.

- Ulkoisesti annetut maitohappobakteerit saivat aikaan monesa mielessä luontaisen kaltaisen vaikutuksen, esimerkiksi raskausdiabeteksen esiintyvyyden vähenemisen. Ne vaikuttivat myös vauvan suolistomikrobiston koostumukseen syntymän jälkeen. Ulkoisesti annetuilla maitohappobakteereilla oli siten merkitystä, sanoo Raakel Luoto.

Ulkoisesti annettujen maitohappobakteerien vaikutus lasten lihomiseen selviää vasta parin vuoden kuluttua, kymmenvuotiaina, sillä tutkittavat lapset ovat nyt seitsenvuotiaita.

Niille äideille, joilla oli taipumusta lihomiseen ja suosistossa vähäinen maitohappobakteerikanta, annettiin myös ravitsemusvalistusta. Tämä vähensi osaltaan raskausdiabetekseen liittyvää vauvojen suuripainoisuutta.

Luodon mukaan myös keskosille annetut maitohappobakteerit olisivat hyödyllisiä.

- Ne tasapainottaisivat keskosten kehittymätöntä suolistoa ja bakteerikantaa. Keskoset elävät pitkään sairaalaympäristössä ja saavat usein runsaasti antibiootteja, joten suolisto muovautuu erilaiseksi kuin täysiaikaisilla vauvoilla.

Äidinmaidon ihmeaine adiponektiini

Tutkimuksessa tuli esiin myös rasvakudoksen tiedonsiirtäjämolekyyli, adiponektiini, jolla on merkittäviä tulehdusta vastustavia ominaisuuksia. Se vähentää myös veren rasvahäiriöitä ja taipumusta diabetekseen.

- Ihmisillä, joilla on taipumus diabetekseen ja ylipainoon, adiponektiiniä vähän. Ajatellaan, että se olisi suojaava tekijä näitä metabolisia tauteja vastaan, sanoo Raakel Luoto.

- Osoitettiin, että niillä lapsilla, jotka olivat ylipainoisia kymmenvuotiaina, oli äitiensä rintamaidossa vähemmän adiponektiiniä kuin äideillä, joiden lapset olivat normaalipainoisia. Arvioitiin, että aine oli lihavuudelta suojaava tekijä.

Adiponektiinista tiedetään toistaiseksi vähän ja sen tutkimusta jatketaan Turussa

Lähteet: YLE Uutiset / Helena Ala-Mettälä

Lue seuraavaksi