1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Druidismi sai uskonnon aseman Britanniassa

Luonnonuskonto druidismi on saanut virallisen uskonnon aseman Britanniassa. Britannian hyväntekeväisyyskomissio on myöntänyt maan druidiverkostolle vastaavan aseman kuin kristinuskon ja muille valtavirtauskontojen yhteisöille.

Druidismin harjoittajat kokoontuivat vuonna 2007 kesäpäivänseisauksen seremoniaansa Stonehengen esihistoriallisen monumentin edustalla Englannin Wiltshiressa. Kuva: Andy Rain / EPA

Komission mukaan druisimi on johdonmukainen ja vakavastiotettava uskomussuunta, joka tarjoaa hyödyllisen eettisen viitekehyksen.

Kyseessä on pakanauskonto, jonka juuret juontavat tuhansien vuosien päähän. Uskontoa harjoitettiin muinaisessa Irlannissa ja Britanniassa, ja se levisi jonkin verran myös muualle Eurooppaan. Myöhemmin se kuitenkin joutui suurelta osin kristinuskon syrjäyttämäksi.

Druidismin suosiota on viime aikoina kasvattanut etenkin sen ekologisuus ja panteismi, jonka mukaan kaikki luonnossa on jumalallista. BBC:n mukaan druidismi on nyt suositumpaa kuin koskaan kristinuskon tulon jälkeen. Britanniassa on noin 10 000 druidismin harjoittajaa, kertoo uutistoimisto AP.

Druidismin seuraajat eivät palvo mitään yksittäistä luojajumalaa vaan esimerkiksi luonnonvoimia kuten ukkosta ja aurinkoa. He uskovat myös erilaisten luonnonpaikkojen kuten vuorten ja jokien henkiin.

Druidiverkosto otti hyväntekeväisyyskomission päätöksen vastaan tyytyväisenä.

- Tämä on ollut pitkä taistelu, joka on kestänyt yli viisi vuotta, verkosto kommentoi hakuprosessia tiedotteessaan.