Sotilaat pakottivat lapsen pomminetsintään Gazan sodassa

Israelilaisen sotaoikeuden mukaan kaksi israelilaissotilasta pakotti lapsen etsimään räjähteitä puolestaan Gazan sodassa. Oikeuden päätös koskee Gazan kaupungissa tammikuussa 2009 sattunutta tapausta.

Ulkomaat

Syyllisiksi tekoon katsottiin kaksi jalkaväen kersanttia, jotka olivat valtaamassa kerrostaloa Tel Al-Hawan kaupunginosassa tammikuun 15. päivä.

Kootessaan talon asukkaita yhteen sotilaat havaitsivat kylpyhuoneessa laukkuja ja määräsivät 9-vuotiaan palestiinalaispojan tutkimaan, onko niissä räjähteitä.

Tuomareiden mukaan poika pelkäsi henkensä edestä ja paineen alla myös laski alleen. Tuomioistuin kirjoitti päätöksessään, että pojalla, toisin kuin sotilailla, ei ollut tilanteessa minkäänlaista suojaa.

Poika avasi omalle perheelleen kuuluvan laukun. Toista laukkua hän ei kuitenkaan avannut, minkä seurauksena sotilaat ampuivat laukkua kohti. Oikeuden päätöksen mukaan sotilaat vaaransivat näin kaikkia läsnäolijat.

Myöhemmin poika palautettiin perheensä pariin ruumiillisesti vahingoittumattomana.

Sotaoikeus katsoi kersanttien syyllistyneen piittaamattomaan vaarantamiseen ja epäasialliseen menettelyyn. Rangaistuksena voi olla jopa vankeustuomio. Armeijan edustaja arvioi, että rangaistukset määrätään lähiviikkoina.

Lähteet: Reuters