Kirjailijalla on oltava faktat kohdallaan

Kirjailijan työ ei ole pelkkää kirjoittamista, sillä siihen liittyy paljon myös taustatutkimusta. Asioiden penkaamista ei vaadita pelkästään tietokirjailijoilta – myös historiallisia romaaneja kirjoitettaessa faktojen on oltava hallussa.

kulttuuri
Kirjailija Paula Havaste nauttii taustatutkimuksen tekemisestä historiallisia romaaneja varten.
Kirjailija Paula Havaste nauttii taustatutkimuksen tekemisestä historiallisia romaaneja varten.YLE Lahti / Tea Manninen

Rovaniemeltä lähtöisin oleva Paula Havaste on tullut tutuksi historiallisista teoksistaan, joissa hän kuvaa tavallisten suomalaisten arkea. Vasta ilmestynyttä Kaksi rakkautta -romaaniaan varten Havaste on tehnyt taustatutkimusta useiden vuosien ajan.

- Lukijat ovat tarkkoja yksityiskohtien ja faktojen paikkansapitävyydestä. Pitää kuitenkin miettiä, kenen faktoja ne ovat, koska historiantutkimus on aina jonkun ihmisen näkökulma asioihin.

Havaste ei pidä taustatutkimusta raskaana velvoitteena vaan nauttii siitä.

- Nautin hirveän paljon siitä, että saan tutkia mennyttä aikaa. Vanhoja asiakirjoja, lehtiä ja valokuvia on mielenkiintoista selata. Niiden perusteella saa todenmukaisen kuvan tietyn ajan arjesta.

Tarinoita riittää ympäri Suomen

Menneestä kirjoitetuissa teoksissa voi Havasteen mukaan seurata parhaimmillaan kolmea eri aikaa.

- Aikaa, johon kirja sijoittuu, jolloin kirja on kirjoitettu ja jolloin se luetaan. Nämä kaikki ajankohdat peilaavat toisiaan.

Havasteen uusin teos sijoittuu jatkosodan viimeisiin kuukausiin ja pieneen eteläsuomalaiseen kylään. Hänen aiemmat romaaninsa ovat sijoittuneet Pohjois-Suomeen ja paljon kauemmas historiaan.

- Kirjoitan paikoista, jotka ovat minulle läheisiä. Pohjoinen on tärkeä, koska olen Rovaniemeltä kotoisin. Nyt kirjoitin paikasta, joka muistuttaa läheisesti nykyistä asuinpaikkaani. Suomessa on mahtava kulttuurihistoria, josta riittää tarinoita kerrottavaksi vaikka kuinka, Havaste selittää.

Teema kertoo, mikä kirjailijaa askarruttaa

Romaanikirjailijoilla pitää olla vilkas mielikuvitus, jotta kirjojen hahmot ja teemat pysyvät mielenkiintoisina alkusanoista viimeiseen pisteeseen. Havaste käsittelee kirjoissaan teemoja, jotka askarruttavat häntä itseään.

- Tällä hetkellä minua mietityttävät suvaitsevaisuus ja se miten saa tai pitää rakastaa.

Toinen vallitseva teema Havasteen uusimmassa kirjassa on tavallisten ihmisten arki ja elämä.

- Pohdin, onko totinen arki se asia, mikä kantaa eteenpäin vaikeinakin aikoina ja saa pahat asiat jäämään taakse. Sen takia kirjoitan mikrohistoriallisesta näkökulmasta. Kaikki on niin pientä ja tavallista.

Lähteet: YLE Lahti / Tea Manninen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus