1. yle.fi
  2. Uutiset

Miksi passikuvia on neljä?

Passikuvia tarvitaan tietysti passiin, mutta nykyään poliisi ottaa vain yhden kuvan neljän sarjasta. Siitä huolimatta passikuvia tulostetaan valokuvaamoissa edelleen aina neljän kuvan sarjassa. Jos kuvaa ei sillä hetkellä tarvitse mihinkään muuhun kuin passiin, jää ihmiselle kolme yleensä ei-niin-edustavaa naamakuvaa käyttämättä. Miksi passikuvia myydään yhä aina neljän paketti?

Passivalokuva
YLE / Lahti

Hintatietoinen asiakas ihmettelee minkä vuoksi hän joutuu digitaalisten kameroiden ja muiden laitteiden aikakaudella yhä maksamaan neljästä passikuvasta vaikka olisi tarvetta vain yhdelle. Lahtelaisessa Foto-Riihelässä selviää, että kyse on laitteista. Yrittäjä Jussi Riihelän mukaan koneet on tehty niin, että niistä tulee aina kuvasarja.

- Aikaisemmin poliisilaitoksella tarvitsi passia varten kaksi kuvaa, mutta nykyään tosiaan vain yhden. Yhden käynnin passikuvista riittää siis erilaisiin tarpeisiin.

Ihmisiltä tulee erittäin vähän palautetta siitä, että moni saa mukaansa kolme ns. turhaa kuvaa. Kasvokuvaa tarvitaan myös ajokortissa, erilaisissa henkilötodistuksissa ja viisumeissa. Nykyisin moni tulee kuvaan mopokorttia varten.

Saako hintatietoinen asiakas halutessaan vain yhden kuvan? Kuulemma saa, mutta hinta ei välttämättä ole kovin paljoa edullisempi.

Miksei kuva onnistu?

On jo vanha vitsi, että ihminen ei tosiaan ole kauneimmillaan passikuvassa. Usein se on ankean näköinen pönötyskuva, jossa silmäpussit ja juonteet korostuvat ja kaksoisleukakin pilkistää kauluksen yllä.

Passikuvista on tiukat määräykset, hymyillä ei saa, vaan virallisissa kuvissa on oltava niin sanottu perusilme. Kuinka passikuvasta saa hyvännäköisen?

- Kuvassa ei kannata tapittaa liian tiukasti silmillä tai jännittää. Parasta on istua mahdollisimman rentona, yrittäjä Riihelä neuvoo.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi