1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruisleipä

Anna-Mari leipoo rapsakat ja voittoisat ruisleivät

Liperiläinen Anna-Mari Laakkonen taitaa ruisleivän leipomisen. Hän voitti äskettäin Liperin perinteisen leipäkilpailun. Voitto tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

Kuva: YLE / Lea Joutsensaari

Voitto oli sikäli yllätys, että Anna-Mari on tehnyt ruisleipää säännöllisesti vasta puolisen vuotta.

-En edes lähtenyt kisaan mukaan kovin innokkaasti. Mies yllytti ja tämän lounaskahvilan asiakkaat. Kilpailuun piti viedä yksi leipä ja lisäksi vein sinne myyntiin ruisleipiä. Kaikki meni kaupaksi ja leivän kysyntä on lisääntynyt, kertoo Anna-Mari.

Liperin Salokylällä asuva Anna-Mari Laakkonen on pitänyt lounaskahvilaa ja pitopalvelua Liperin keskustassa puolitoista vuotta. Sitä ennen hän oli seitsemän vuotta päiväkotiyrittäjänä Joensuussa, joten leipiä hän leipoo lastenhoitajan otteella.

-Paistan leipää lähes joka päivä. Teen meille lounaspöytään sekä valkoista leipää, muun muassa sämpylöitä, sekä tietysti ruisleipää. Ruisleivässä käytän ruisjauhojen lisäksi jonkin verran vehnäjauhoja ja ruislesettä. Leseitä laitan myös sämpylöihin, jotta niistä tulee terveellisempiä.

Ruisleivän teon perusta on hyvä juuri. Anna-Mari Laakkonen on itse tehnyt leivän juuren. Siinä oleellista on oikean happamuuden löytyminen.

Leiväntekijöitä puhuttaa myös leivän oikeaoppinen paistaminen. Toiset ovat sitä mieltä, että leivinuuni on ainoa oikea paikka ruisleivälle.

-Minä paistan leivät sähköuunissa, mutta toki kotona on leivinuunikin. Nykyisin ei ole aikaa paistaa leivinuunissa ja kyllä sähköuunissakin tulee ihan hyvät leivät, sanoo Anna-Mari Laakkonen Liperistä.