Kuopiolaista musiikkihistoriaa muotoutui kirjaksi

Kuopiolaisen jazz- ja tanssimusiikin historiaa on koottu 350-sivuiseksi teokseksi. Runsaan kuvituksen tukemana kirjasta löytyy savolaisen jazzmusiikin tarinaa useamman vuosikymmenen ajalta.

Kuva: YLE / Juha Korhonen

Savon Jatsi -nimisen kirjan on kirjoittanut kuopiolainen radiotoimittaja Jussi Tuovinen, jolle teoksen valmistuminen oli rytmikäs voiman ponnistus.

- Kun ajatellaan jazzia ja rytmimusiikkia, se on svengaavaa, siinä on ollut kiva tekemisen rytmi koko ajan. Monet ajankuvat ovat muuttuneet hyvin eläväksi ja soivaksi, Tuovinen summaa.

Hänen mukaansa teos sulkee ympyrän menneiden vuosien ja nykyisten jazzmuusikoiden kesken. Kirjassa on mukana kuopiolaisia jazzmuusikoita aina pianisti Eero Hyvärisestä ja Alvar Kosusesta aina nykyiseen kärkikastiin lukeutuviin ja ulkomaillakin tunnettuihin Jukka Eskolaan ja Aki Rissaseen.

- Harva kuopiolainen tai savolainen tietää, että ensimmäisiä suomalaisia jazzillisia mainetekoja tekivät kuopiolaislähtöiset muusikot, Tuovinen kertoo.

Kuka jäi pois?

Tuovisen oli helppo löytää materiaalia kirjaansa varten. Hän kiitteleekin taustatyötä tehneitä Kuopio Jazz & Blues -historiatoimikunnan jäseniä. Suurin vaikeus oli kuitenkin saada mahdollisimman moni vaikuttaja mukaan kirjan kansien sisään.

- Tämän kaltaisessa teoksessa suurin vaikeus on, että aina jää nimiä pois. Nimihakemistosta löytyy 1663 nimeä, mutta varmasti joku on jäänyt liian vähälle ja mahdollisesti ilman mainintaakin, Tuovinen sanoo.

Hän nimeääkin kirjan teemaksi "tarinoita ja tekijöitä" eikä niinkään "tarinat ja tekijät".

Kirjan kuvituksesta on vastannut lehtikuvaaja Mauno Hämäläinen, joka on itsekin innokas jazzharrastaja.

- Kyllä se silloin, kun pikku poikana Puijon rinteillä kuuli Antti Mäkisen virittämästä kymmenmetrisestä antennista ensimmäisen kerran Voice of American, niin silloin se kolahti, Hämäläinen muistelee.

Kirjan virallinen julkistaminen tapahtuu lauantaina 9. lokakuuta.