1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. astronomia

Sputnik laukaisi avaruusviikon

Kansainvälistä avaruusviikkoa vietetään tämän viikon ajan ympäri maailmaa. Suomessa avaruusviikko nostettiin ensi kertaa ison huomion kohteeksi alan tähtitieteilijöiden parissa. Avaruusviikko on kansainvälinen tapahtuma, joka juhlistaa tieteen ja teknologian tuomaa hyötyä ihmiskunnalle.

Astronomia
Sputnik 1 laukaistiin Maata kiertävälle radalle 53 vuotta sitten.YLE / Tapani Ripatti

Kansainvälisen avaruusviikko käynnistyi 4. lokakuuta eli päivälleen 53 vuotta sen jälkeen, kun Sputnik 1 laukaistiin Maata kiertävälle radalle. Viikko päättyy 10. lokakuuta eli 43 vuotta sen jälkeen, kun solmittiin kansainvälinen sopimuksen avaruuden rauhanomaisesta käytöstä.

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous julisti vuonna 1999, että kansainvälistä avaruusviikkoa vietetään joka vuosi 4.-10.lokakuuta. Suomalaiset tähtiharrastajat nostivat alkuvuonna Artjärven Tähtikalliolla pidetyssä seminaarissa avaruusviikon yhdeksi vuoden päätapahtumista.

- Aiempina vuosina kansainvälinen avaruusviikko on näkynyt jonkin verran, mutta ei niin ison huomion kohteena kuin nyt. Onneksi se on saatu nyt tähän pisteeseen, että siitä puhutaan enemmän myös Suomessa, toteaa Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen.

Tähtitaivaan tiirailu on jokamiehen harrastus

Ihmisten kiinnostus tähtitaivasta kohtaan on lisääntynyt. Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen muistelee, että harrastajien määrä alkoi lisääntyä Hubble-kaukoputken myötä.

- Se lisäsi kiinnostusta harrastusta kohtaan ja jäsenmäärät kasvoivat. Tämähän on jokamiehen harrastus. Tuolla kun illalla kävelee ja varsinkin maaseudulla jossa tähdet hyvin näkyy, niin pystyy ihailemaan ja katselemaan.

Mahdollisuudet tähtitieteen harrastamiseen ovat parantuneet huomattavasti teknologian kehittymisen myötä. Harrastajien kaukoputket ovat kasvaneet kooltaan, kertoo pitkän linjan avaruus- ja tähti harrastaja Juhani Salmi.

- Harrastus mahdollisuudet ovat kehittyneet myös täällä Päijät-Hämeessä varsinkin kun saatiin Artjärvelle Ursan havaintokeskus. Se on ollut melkoinen saavutus. Se on todella hieno keskus, isoine kaukoputkineen, toteaa Salmi.

Taivaalla tapahtuu

Tähtitaivaalla tapahtuu jatkuvasti jotain uutta. Planeettojen sijainnit muuttuvat lyhyessäkin ajassa. Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen kehottaa nyt etsimään taivaalta komeetan Hartley 2.

- Se kirkastuu lokakuun loppu puolella vielä siitä mitä se nyt on. Tällä hetkellä se sijaitsee Kassiopeian tähtikuvion oikealla puolella, mutta se vaati kiikarin varsinkin kaupunkiolosuhteissa, jotta se näkyisi.

- Siitä se liikkuu havaitsijasta katsoen oikealta vasemmalle Kassiopeian tähtikuvion alapuolen ohi lähiviikkoina. Sitä kannattaa katsella sieltä, mutta kannattaa käyttää etsinkarttaa ja harjaantunut silmä myös auttaa, että se löytyy.

Lahden Ursan tähtitorni on avoinna yleisölle 8. lokakuuta perjantaina kello 20-22. Selkeällä säällä katsellaan Jupiter planeettaa, Andromedan galaksia tai Herkuleen pallomaista tähtijoukkoa M13.

- Jos sää ei suosi niin, otetaan avuksi videonäytökset avaruustieteestä ja tähtiharrastuksesta. Se on tietysti jo vähän elämysmatkailua kiivetä toria ylös, mutta toivotaan, että tulisi selkeä sää, Kämäräinen sanoo.

Lähteet: YLE Lahti