Kalan vaiheet järvestä kauppaan selville

Kotimaisen järvikalan laatua aletaan seurata erityisellä laatujärjestelmällä. Suomen sisävesiammattikalastajien järjestö ottaa syksyn aikana käyttöön laatujärjestelmän, jossa seurataan kalan koko tuotantoketjua järvestä kauppaan. Tavoitteena on, että kuluttajalle päätyy vain kunnollista, hyvälaatuista kalaa.

Kotimaa
Muikkuja jäähileiden seassa.
YLE / Sini Ojanperä

Huomiota kiinnitetään esimerkiksi kalan lämpötilaan, käsittelyyn ja perkausjätteiden kierrättämiseen.

Padasjokelainen kalastaja ja järjestelmän laatupäällikkö Tapio Peltomäki sanoo, että järjestelmän piiriin on tarkoitus saada 60-70 prosenttia kalantuottajista, mikä kattaisi noin 80 prosenttia sisävesistä pyydetystä kalasta. Alkuvaiheessa mukaan on hyväksytty noin 20 kalastusyritystä.

- Kuluttaja näkee sen parempana kalan laatuna. Kalan seurattavuus ja jäljitettävyys paranevat. Aina voi tarkistaa, mistä ja milloin kala on pyydetty sekä mitä prosesseja sille on tehty.

- Lähtökohta on ollut se, että kalan laadusta on puhuttu paljon julkisuudessa ja sen on sanottu heittelevän, joten olemme halunneet poistaa huonolaatuisen kalan markkinoilta kokonaan, Tapio Peltomäki kertoo.

Peltomäki arvioi, että laatumerkittyä kalaa alkaa tulla kauppoihin myyntiin loppuvuoden aikana.

Kauppiaat tervehtivät uutta järjestelmää ilolla.

- Asiakkaat ovat erittäin kiinnostuneita kalan tuoreudesta. Suunnilleen joka toinen kysyy, milloin se on tullut kauppaan, ja milloin se on uinut. Uskon, että uusi järjestelmä parantaa myytävän kalan laatua, sanoo kauppias Pekka Töyrylä K-market Ruokapadasta Padasjoelta.

Lähteet: YLE Lahti