1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Harju, Kouvola

Ammattiopetusta rukataan uusiksi

Ammatillisen opetuksen kokoamista suurempiin yksiköihin valmistellaan Kymenlaaksossa. Sekä Pohjois- että Etelä-Kymenlaaksossa koulutusten yhdistäminen jakaa mielipiteitä.

Harju, Kouvola
Sähköalan opiskelijat tutkailevat mittareita
Anna Huittinen /Yle

Kouvolan tilaajajohtaja Eero Mattila kertoo, että opetusministeriön pyynnöstä ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen kokoamista yhteen organisaatioon selvitetään Kouvolassa.

Ammatillista aikuiskoulutusta tarjoaa Kouvolassa sekä Kouvolan seudun ammattiopisto että Kouvolan aikuiskoulutussäätiö. Aikuiskoulutussäätiön hallituksen puheenjohtaja Asko Rämä ei näe perusteita yksikköjen yhdistymiselle.

- Mielestäni aikuiskoulutussäätiö pystyy matalalla organisaatiolla ja pienenä ketteränä yksikkönä reagoimaan paremmin työelämän tarpeisiin. Kunnallinen päätöksenteko on hitaampaa.

"Kokonaisvaltainen koordinointi tarpeen"

Aikuiskoulutuksen kokoaminen isompaan yksikköön parantaisi Kouvolan seudun ammattiopiston johtavan rehtorin Timo Ollin mielestä mahdollisuuksia vastata teollisuuden rakennemuutoksen jättämiin tarpeisiin.

Aikuiskoulutuksesta osa on muuntokoulutusta ja osa aiempia opintoja täydentävää koulutusta.

- Aikuiskoulutus on voimakkaasti kasvava ala, jonka pitää reagoida seutukunnan tarpeisiin. Osittain meidän ja aikuiskoulutuskeskuksen antamassa opetuksessa saattaa olla päällekkäisyyksiä. Kokonaisvaltainen aikuiskoulutuksen koordinointi olisi tarpeen, Timo Olli huomauttaa.

Harju pitää kiinni omasta brändistään

Etelä-Kymenlaaksossa opetuksen yhdistämisselvitys koskisi Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston ja Harjun oppimiskeskuksen mahdollista yhteistyötä. Ekamin rehtori Juha Reivilä sanoo opiston olevan valmis yhteistyöhön. Puoliksi kuntien ja puoliksi elinkeinoelämän omistama Harjun oppimiskeskus sen sijaan ei näe syytä koulutusten tiiviille yhdistämiselle. Harjun oppimiskeskus on tunnettu hevosalan opetuksestaan.

- Olemme tulleet toimeen koko osakeyhtiöajan omillamme ja itsenäisenä. Tätä on toistaiseksi tarkoitus jatkaa, sanoo Harjun oppimiskeskuksen rehtori Mikko Kunnaala.

- Hevosalasta on tullut jonkinlainen muoti-ilmiö. Meille riittää opiskelijoita ja toisaalta opiskelijat pitävät koulun hengissä.

Tulevaisuudessa kaikki yhteen

Ammatillinen opetus erillisissä Etelä- ja Pohjois-Kymenlaakson ammattiopistoissa erottuu naapurimaakunnista Etelä-Karjalasta ja Päijät-Hämeestä, joissa maakunnallista ammatillista koulutusta järjestetään jo nyt. Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston ja Kouvolan seudun ammattiopiston rehtorit tuumaavat, että tulevaisuudessa maakunnallisuus on edessä myös Kymenlaaksossa.

- Kun vertaa muualle Suomeen, ovat toisen asteen koulutusorganisaatiot melkein järjestään maakunnallisia. Aluekehitysvaikutus, joka toteutuu maakunnallisessa kuviossa, jää meillä saavuttamatta. Joskus vuosien 2013-2014 tienoilla voisi olla jo sopiva ajankohta toimia maakunnallisesti, Ekamin Juha Reivilä laskeskelee.

Opetusministeriön niin sanottu vauhdittamiskirje on tulossa maakuntaan vuodenvaihteessa. Ministeriön strategiana on koota opetusta isompiin yksikköihin kaikkialla. Porkkanana on esimerkiksi korotettu harkinnanvarainen lisätuki opetukselle.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Laura Mäkiniemi

Lue seuraavaksi