Kansallisteatterin uutuus tuo ilmastonmuutoksen näyttämölle

Ilmastonmuutos ja sen aiheuttama ahdistus ovat teemoina Kansallisteatterin tämän viikon ensi-iltanäytelmässä Globen uupuneet. Kansallisteatteri on tehnyt näytelmän toteutuksessa ensi kertaa yhteistyötä ympäristöjärjestö Dodon kanssa ja itse esitys pyritään toteuttamaan hiilidioksidineutraalisti.

kulttuuri
Näyttelijät Hanna Raiskinmäki, Nora Raikamo ja Jussi Lehtonen näytelmässä Globen uupuneet.
Timo Teräväinen

Emilia Pöyhösen ja Saana Lavasteen kirjoittama näytelmä saa ensi-iltansa Kansallisteatterin Willensaunassa 8. lokakuuta.

Tekijöiden mukaan Globen uupuneet käsittelee päivänpolttavaa aihetta teatterin keinoin ja pyrkii myös olemaan mahdollisimman hiilidioksidineutraali taideteos. Esityksen jokainen osatekijä lavastuksesta kiertuekuljetuksiin ratkaistaan ympäristövaikutukset huomioiden.

Näytelmässä teatteriseurue Globen uupuneet on tekemässä energiapihiä ja ekologista versiota Moliéren Ihmisvihaajista, vaikka ryhmän sisällä olisi ollut intohimoja myös suureelliseen näytelmäversioon James Cameronin Titanicista. Uusia kysymyksiä ryhmässä nousee esiin, kun selviää, ettei ekologisen teatteriesityksen tekoprosessista tehdäkään dokumenttia.

Esitys on suunnattu erityisesti nuorille. Siihen liittyy yläkouluille, lukioille ja ammattikouluille suunnattu ilmasto- ja teatterikasvatusprojekti, joka lähtee kiertueelle Willensaunan näytäntöjen jälkeen.

Esityksen yhteydessä on tehty selvitystä Suomen Kansallisteatterin toiminnan ympäristövaikutuksista.

Lähteet: YLE Uutiset