1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vaalitulos enteilee Bosnian etnisen jaon jatkumista

Bosnia-Hertsegovinan sunnuntaiset vaalit eivät näytä ratkaisevan poliittisia kiistoja maan tulevaisuudesta. Kun äänistä oli laskettu puolet, maan kolmihenkiseen presidenttineuvostoon oli nousemassa kaksi maan yhtenäisyyttä kannattavaa jäsentä ja yksi itsenäistä serbitasavaltaa kannattava jäsen.

Ulkomaat

Presidenttikolmikkoon oli bosniakkien edustajana nousemassa Bakir Izetbegovic, kroaattien edustajana Zeljko Komsic ja serbien edustajana Nebojsa Radmanovic.

Serbiosan presidentinvaalivoitto on puolestaan menossa pääministeri Milorad Dodikille, joka haluaa säilyttää serbitasavallan autonomian tai tehdä serbialueesta itsenäisen.

Vaalien äänestysprosentti oli 56, kun se edellisvaaleissa vuonna 2006 oli 53 prosenttia.

Vaalien lopulliset tulokset valmistunevat maanantain aikana.

Vaaleissa uusitaan parlamentit sekä koko Bosnialle että sen kahdelle osalle, serbitasavallalle sekä muslimien ja kroaattien liittovaltiolle. Bosnian kolmihenkisen presidenttineuvoston lisäksi valitaan presidentti Bosnian serbitasavallalle. Lisäksi valitaan edustajat kantonien parlamentteihin.

Vaalituloksen on arvioitu voivan ennakoida sitä, lähestyykö Bosnia EU:ta ja Natoa, joiden jäseneksi se pyrkii. EU näkisi Bosnian mieluummin yhdistyvän kuin hajoavan, ja jäsenyyttä varten Bosniassa tarvittaisiin myös uudistuksia.

Lähteet: Reuters, AFP, AP