Kansainvälisiä perheitä perustetaan yhä enemmän

Kansainväliset avioliitot ja perheet ovat yleistyneet liikkuvuuden lisääntyessä viimeisen viidentoista vuoden aikana. Kansainvälisen perheen arkea elää arviolta jo noin 150 000 ihmistä Suomessa.

Kotimaa
Maura Roni, Jeremy Tayler ja lapset.
Suomessa kansainvälisen perheen arkea elää jo noin 150-tuhatta ihmistä.

Maura Roni lähti 13 vuotta sitten Lontooseen opiskelemaan. Siellä hän tapasi miehensä Jeremy Taylerin. Nyt he elävät kansainvälisen perheen arkea Helsingin Roihuvuoressa.

- Puhun yhden lauseen englantia, toisen suomea - lapsille myös. Kieli vaihtuu ja molemmista kulttuurista on elementtejä elämässä jatkuvasti, Roni kuvailee.

Pariskunnalla on kaksi alle kaksivuotiasta lasta.

Tällä hetkellä Suomessa solmitaan vuosittain 3 000 avioliittoa, joissa toinen puoliso on ulkomaalainen. Tilastokeskuksen tietojen mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana suomalaiset miehet ovat solmineet eniten avioliittoja venäläisten, virolaisten ja thaimaalaisten naisten kanssa.

Suomalaiset naiset puolestaan solmivat eniten avioliittoja turkkilaisten, brittiläisten ja amerikkalaisten miesten kanssa.

- Mehän todella liikumme, matkustamme ja työskentelemme ulkomailla yhä enemmän. Kohtaamispinta on paljon laajempi kuin aikanaan, kertoo tutkimusjohtaja Elli Heikkilä Siirtolaisuusinstituutista.

Suomeen houkuttelevat koulut ja lastenhoito

Heikkilän mukaan kansainväliset avioliitot koskettavat suomalaisessa yhteiskunnassa useita eri sektoreita - eivätkä vähiten koulumaailmaa. Koulut ja lastenhoito vaikuttivat myös Ronin ja Taylerin päätökseen asettua Englannin sijasta Suomeen.

- Suomi on kuuluisa kouluistaan. Koulujärjestelmä täällä on erittäin hyvä, kehuu Bristolista kotoisin oleva Tayler.

- Lisäksi minun vanhempani ovat Suomeen muutettuamme olleet koko ajan apuna ja tukena. Vain tieto siitä, että he ovat lähellä, auttaa, Roni kertoo.

Haasteita ja rikkautta

Vaikka monikulttuurisuus tuo mukanaan paljon haasteita, siinä on myös runsaasti hyviä puolia.

- Kun nämä lapset monikulttuurisista avioliitoista kasvavat aikuisiksi, heillähän on kompetenssia tulla toimeen monenlaisien taustojen omaavien ihmisten kanssa. Se on semmoinen rikkaus ihmisen elämässä, että ymmärtää erilaisuutta ja erilaisia näkökohtia ja kulttuureita pienestä pitäen, Heikkilä kiteyttää.

Lähteet: YLE Uutiset / Minna Dufton