Hyppää sisältöön

Naisia värvätään terroristeiksi Britanniassa

Britanniassa musliminaiset ovat yhä useammin terroristivärvääjien kohteina. Naisia yritetään värvätä ääriliikkeiden riveihin etenkin yliopistoissa. Asiantuntijan mukaan ääriliikkeiden lisääntynyt kiinnostus naisia kohtaan johtuu siitä, että naiset eivät herätä epäilyjä ja pääsevät helpommin kohteisiin länsimaissa.

Shaista Gohir on johtanut musliminaisten kattojärjestöä Britanniassa viiden vuoden ajan. Kentältä on alkanut kuulua huolestuttavia uutisia.

- Musliminaisten radikalisoituminen lisääntyy koko ajan. Puhumme vielä pienistä luvuista, mutta seuraukset voivat olla valtavat. Suuri osa naisten värväämisestä ääriliikkeisiin näyttäisi tapahtuvan yliopistoissa, kertoo Gohir.

Radikalisoitumista tutkivan Alexander Meleagrou-Hitchensin mukaan Britanniassa toimivat ääriliikkeet ovat havainneet naisissa käyttämättömän voimavaran.

- Naisia ei osata epäillä ja he voivat piilottaa pommin helpommin esimerkiksi kaavun alle. Tämä on nähty jo Irakissa, jossa naiset pääsevät helposti läpi turvatarkastuksista, sanoo tutkija Alexander Meleagrou-Hitchens.

Shaista Gohirin mukaan ääriliikkeiden lisääntynyt kiinnostus naisia kohtaan johtuu myös niiden julkisuudenhalusta.

- Naispuolinen itsemurhapommittaja saisi paljon enemmän huomiota mediassa kuin miespuolinen, Gohir arvioi.

Etenkin yliopistot ovat herkullinen alusta värvääjille, jotka ovat ujuttaneet jalan oven väliin sananvapauden siivellä.

- Yliopistojen pitää edustaa sananvapautta ja sallia erilaisia mielipiteitä. Totta kai meidän pitää huolehtia, että nuoret eivät joudu ääriliikkeiden vaikutuspiiriin. Vihapuhe on kielletty kampuksella, vakuuttaa University College London -yliopiston rehtori Malcolm Grant.

Tutkija Alexander Meleagrou-Hitchensin mukaan brittiyliopistojen pitäisi valvoa tarkemmin mitä niiden tiloissa tapahtuu. Asiantuntija sanoo, että useat tunnetut ääri-islamistit ovat esiintyneet opiskelijoille yliopistoissa ilman, että sitä on yritetty estää.

Hänen mukaansa yliopistot ovat pikkuhiljaa heräämässä ongelmaan, mutta uhka ei rajoitu vain yliopistoihin. Myös brittiviranomaisten pitäisi suhtautua vakavammin vaaraan, jonka seuraukset voivat olla peruuttamattomat.