1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

3D-animaatiotekniikka rantautui lastenkirjoihin

Elokuvamaailmasta tuttu 3D-animaatiotekniikka on rantautumassa lastenkirjoihin. Suomessa on julkaistu maailman ensimmäinen satukirja, johon on sovellettu tätä "lisätyn todellisuuden" teknologiaa. Ainutlaatuisesta teknisestä toteutuksesta vastaa Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT.

Lapsi osoittaa nettikameralla lisätyn todellisuuden lastenkirjaa
Suomessa on julkaistu maailman ensimmäinen 3D-animaatiotekniikkaa hyödyntävä satukirja.

Dibitassut ja kadonnut prinsessa on kuin mikä tahansa tavallinen satukirja kunnes osoittaa web-kameralla kirjassa siellä täällä olevia mustia neliöitä. Silloin kirjan hahmot heräävät eloon.

Tutkija Miika Aittala VTT:stä sanoo, että kyse on lisätystä todellisuudesta eli virtuaalisia elementtejä lisätään todellisen maailman päälle.

Tämä tapahtuu nyt ensimmäisen kerran satukirjassa. Täysin uutta maailmankirjallisuudessa on 3D-interaktiivisuus, eli se, että lisättyä todellisuutta voi itse liikutella.

Kirjan huippumodernista teknisestä toteutuksesta vastaava VTT on jo vuosia tutkinut lisätyn todellisuuden sovellusmahdollisuuksia. Vielä aivan lapsenkengissä olevan teknologian uskotaan lähivuosina mullistavan ainakin mobiililaitteet, kännykät ja pelikonsolit, mutta myös sanomalehdistöä.

Aittalan mukaan tätä pidetään yhtenä tulevaisuuden näkymänä esimerkiksi printtimedialle, jonka suosio laskee internetin myötä. Tässä yhdistyisivät vanha ja uusi media.

Kustantaja Petteri Paasilinnan mukaan uusi 3D-teknologia ei uhkaa perinteistä lastenkirjaa.

- Ei uhkaa, koska tämä perustuu perinteiseen satuun. Lapset voivat itse lukea ja vanhemmat lukea lapsilleen. Lisäarvo liittyy siihen, että löytyykin lisää ihmeteltävää, Paasilinna toteaa.