1. yle.fi
  2. Uutiset

Nymfipapukaijasta edelleen havaintoja Nastolassa

Nastolan Mäkelässä Vanajanraitin varrelta on yli kahden kuukauden ajalta havaintoja nymfipapukaijasta, joka ei kuulu Suomen luontoon. Viimeisimmät havainnot ovat sunnuntailta.

linnut
Papukaijoja on ollut karkuteillä myös Nastolassa ja Rovaniemellä. Kuvassa Nastolassa nähty nymfipapukaija.Juha Törölä

Eksoottinen lintu on ilmeisesti päässyt tai päästetty vapauteen häkistään, mutta se ei anna ottaa itseään kiinni. Yle Lahti kertoi papukaijasta jo heinäkuun lopulla.

Missä on linnun omistaja?

Papukaija voi lämpimässä säässä selviytyä Suomen luonnossa, mutta kastuminen tai pedot voivat koitua sen kohtaloksi. Tähän mennessä lintu on ollut taitava ja onnekas, mutta säät ovat kylmenemässä. Kylmää säätä papukaijat voivat kestää ja luntakin, mutta ruoan loppuminen koituu lopulta kohtaloksi.

- Talven yli nymfipapukaija ei voi selvitä, sanoo Heinolan lintuopas Olli Vuori.

Nastolan yksilöä Vuori pitää neuvokkaana, kun se on selvinnyt petojen kynsistä tähän saakka.

- Yleensä häkkilinnuilla ovat lihaksetkin niin huonot, etteivät en osaa kunnolla lentää. Tämän linnun historiasta kun emme tiedä, onko se ollut häkissä ennen luontoon tuloaan. Hyvät selviytymistaidot sillä kyllä on, moni häkkilintu ei osaa etsiä ravintoakaan, mutta tämä on osannut. Nythän on hyönteisiäkin vielä hyvin luonnossa. Niitä se syö ja siemeniä, kertoo Vuori.

Yli kahden kuukauden vapaana lentely on tehnyt linnusta villin.

- Se ei varmaankaan enää ole kesy, epäilee Olli Vuori.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi