Teuvalla aloitettiin ESBL-potilaiden siirrot

Teuvalla on aloitettu tänään ESBL-bakteeria kantavien vanhusten siirrot samaan palvelukotiin. Paikkakunnan kuudesta palvelukodista siirretään kaksitoista tartunnan saanutta vanhusta yhteen palvelukotiin.

Kuva: YLE

Terveyskeskuksen osalta tilannetta vielä selvitetään. Teuvalla on laitos- ja pienkotihoidossa tällä hetkellä yhteensä 38 ESBL-bakteerin kantajaa. Tartunnan saaneita on myös kotihoidossa.

Vastustuskykyinen monille antibiooteille

ESBL-sairaalabakteeri yleistyy monissa sairaanhoitopiireissä. ESBL-bakteeria on todettu etenkin iäkkäillä, pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevilla vanhuksilla.

ESBL-bakteeri on vastustuskykyinen avohoidossa ja sairaaloissa yleisimmin käytettäville antibiooteille. Virtsatietulehdusten lisäksi bakteeri aiheuttaa muita harvinaisempia vatsanalueen tulehduksia, kuten sappirakon tai umpilisäkkeen tulehduksia. ESBL-kannat voivat levitä potilaasta toiseen kosketustartunnan välityksellä. Terveydenhuollon ulkopuolella olevia leviämistapoja ei vielä tunneta riittävästi.

ESBL-bakteeri ei ole uusi bakteeri, vaan se on Suomessa usein esiintyvän, virtsatietulehduksia aiheuttavan E. coli -suolistobakteerin muuntunut muoto. Etelä-Euroopassa bakteeri on muuntunut myös Klebsiella-bakteerin kannoista.