Rasvakeskustelu ei ole muuttanut Sydänliiton suosituksia

Sydänliiton mukaan hyvä ruoka ja säännöllinen liikunta tukevat sydänterveyttä ja auttavat painonhallinnassa. Sydänliiton uusi ravitsemussuositus korostaa rasvan laadun merkitystä.

terveys
Feta-juustosalaatti lautasella.
Yle

Viimeaikainen rasvakeskustelu ei ole vaikuttanut Sydänliiton ravitsemussuositukseen. Maanantaina julkaistu ravitsemussuositus korostaa rasvan laadun merkitystä.

- Kokonaisrasvan saanti on nyt kutakuinkin kohdallaan mutta rasvan laatua pitäisi vääntää parempaan suuntaan. Kovaa rasvaa, jota tulee voirasvasta, maitorasvasta, eläinkunnasta ja juustosta, niin sitä maltillisesti alas ja pehmeää rasvaa tilalle, ohjeistaa Sydänliiton puheenjohtaja, professori Matti Uusitupa.

Uudessa suosituksessa kovan rasvan enimmäissaantia on tarkennettu kymmenestä energiaprosentista 7 - 10 energiaprosenttiin, ja pehmeän rasvan määrää suositellaan lisättävän vähennettyä kovaa rasvaa vastaavalla määrällä. Suosituksessa on määritelty myös sokerin enimmäissaanti kymmeneen energiaprosenttiin.

Uusitupa peräänkuuluttaa normaalia suhtautumista ruokaan ja syömiseen. Hän toivoo ihmisten miettivän ruokatottumuksiaan ja elintapojensa terveellisyyttä. Kovan rasvan lisäksi myös suolan käyttö kaipaa tarkkailua.

- Suolan käyttöä pitää edelleen vähentää. Suomalaisten suolan saanti on varsin runsas vaikka on tultu siinäkin hyvään suuntaan alas. Suola on merkittävä ongelma kohonneen verenpaineen ja yleensäkin sydänterveyden kannalta.

Säännölliset ateriat ja liikunta tärkeitä

Sydänliiton suositus korostaa hyvän ruoan ja säännöllisen liikunnan merkitystä sydämen terveyteen. Ruokavaliossa pitäisi suosia runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä runsaasti täysjyväleipää ja muita täysjyväviljavalmisteita. Kalaa taas tulisi syödä kahdesti viikossa.

Liiton mukaan säännöllinen aterointi ja kohtuulliset annoskoot auttavat painonhallinnassa.

Sydänliiton ravitsemussuositukset on laadittu lähinnä terveydenhuollon ja ravitsemuksen ammattilaisille ravitsemusneuvonnan avuksi. Suositukset perustuvat kansallisiin ja kansainvälisiin tieteellisiin tutkimuksiin.

Lähteet: YLE Uutiset