Retretti esittelee ensi kesänä suomalaisia taiteilijapariskuntia

Taidekeskus Retretin ensi kesän päänäyttely esittelee suomalaisia 1800- ja 1900-lukujen taiteilijapariskuntia ja heidän töitään. Joukossa on sekä tunnettujen mestareiden tuotantoa että heidän vähemmän tunnettujen puolisojensa töitä.

kulttuuri
Osa Alvar Cáwenin teoksesta Ateljeen sisäkuva (1923).Antti Kuivalainen

Näyttelyssä keskitytään tarkemmin 16 taiteilijapariin. Mukana on teoksia muun muassa Werner Holmbergilta, Victor Westerholmilta, Juho Rissaselta, Elin Danielson-Gambogilta ja Alvar Cawénilta sekä heidän puolisoiltaan, Anna Gladilta, Hilma Alanderilta, Hilda Flodinilta, Raffaello Gambogilta ja Ragni Cawénilta.

Teoksia on sadan vuoden ajalta 1800-luvun puolivälin romantiikasta vuosisadan vaihteen kultakauden kansallisen vaiheen kautta alkavaan modernismiin. Perinteisen maalaustaiteen ohella näytillä on veistoksia, piirustuksia, grafiikkaa ja kirjataidetta.

Retretin mukaan Taiteilijapareja-näyttely luo uuden näkökulman Suomen kultakauden ja varhaismodernismin taiteen tarkasteluun. Sen teokset kertovat ensi kertaa laajasti taiteilija-avioliitoista Suomessa ja nostavat esiin kysymyksiä, jotka ovat askarruttaneet yleisöä ja tutkijoita, taidekeskus sanoo.

Kahden taiteilijan yhteiselämän on toisaalta arveltu vaikuttaneen rikastuttavasti, mutta toisaalta on nähty myös ongelmia. Aviomiehellä on usein ollut itsestään selvä esikoisoikeus "mestarin" asemaan, kun taas vaimo on joutunut vetäytymään taustalle. Aina näin ei ole kuitenkaan käynyt, vaan vaikutus on saattanut olla myös molemminpuolinen, syvä ja palkitseva, Retretti toteaa tiedotteessaan.

Taidekeskus Retretin näyttely avautuu kesäkuun alussa ja on avoinna 28. elokuuta saakka.

Lähteet: YLE Uutiset