Hyppää sisältöön

Fysiikan Nobel monikäyttöisen aineen tutkijoille

Ruotsin Nobel-komitea myönsi tiistaina vuoden 2010 fysiikan Nobel-palkinnon André Geimille ja Konstantin Novoseloville heidän työstään grafiini-aineen käyttötapojen kehittäjinä.

Kuvassa atomitasolla nähtävää grafiinia käytetään mm. kosketusnäytöissä ja aurinkokennoissa. Kuva: Alexander Alus / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Nobelprize.org. 5 Oct 2010

Geim ja Novoselov työskentelevät molemmat Manchesterin yliopistossa Englannissa. Palkitut ovat syntyneet Venäjällä - Geim on Hollannin kansalainen ja Novoselovilla on sekä Britannian että Venäjän kansalaisuus.

Grafiini on hiilen allotrooppinen muoto, joka johtaa sähköä. Sillä on käyttöä muun muassa kosketusnäytöissä ja aurinkokennoissa.

Grafiinilevy muodostuu säännöllisistä kuusikulmioista, joiden kulmissa istuu yksi hiiliatomi. Koska suurin osa levystä on tyhjää, se on lähes läpinäkyvää. Toisaalta siitä eivät pääse läpi edes pienimmät atomit, heliumatomit.

Läpinäkyvyys ja samalla hyvä sähkön- ja lämmönjohtokyky tarjoavat sovellusmahdollisuuksia mm. aurinkopaneeleissa ja kemiallisissa analysaattoreissa.

.
.