1. yle.fi
  2. Uutiset

Times Squaren autopommimiehelle elinkautinen

Pakistanilaissyntyinen Yhdysvaltain kansalainen on tuomittu elinkautiseen vankeuteen yrityksestään räjäyttää autopommi New Yorkin Times Squarella viime toukokuussa.

Ulkomaat
Poliisin julkisuuteen antamassa turvakamerakuvassa räjähteitä sisältänyt Nissan Pathfinder näkyy (vasemmalla keskellä) Times Squarella.New Yorkin poliisi

Tuomittu 31-vuotias sanoi saaneensa terroristikoulutuksensa talibaneilta Pakistanista. Miehen mukaan ääri-islamilainen Tehrik-i-Taliban oli myös epäonnistuneen toukokuisen terrorihankkeen rahoittaja.

Kun mies rakensi pommia kotonaan Connecticutissa, hän oli yhteydessä Pakistanin talibaneihin erityisten tietokoneohjelmien avulla.

Tuomitun oli tarkoitus räjäyttää autopommi Manhattanilla New Yorkin ydinkeskustassa. Oikeudelle mies kertoi, että uskoi pommin tappavan 40 ihmistä ja suunnitelmissa oli toinenkin isku. Aiotun toisen iskun kohdetta ei ole paljastettu.

Autopommi ei koskaan räjähtänyt, koska katukauppiaat hälyttivät poliisin tutkimaan oudosti pysäköityä autoa, jossa oli varoitusvalot päällä. Poliisin pommiryhmä purki karkeatekoisen ilotulitusraketteja ja propaanitankkeja sisältäneen viritelmän.

Operaation amatöörimäistä tekotapaa kuvastaa sekin, että pommi-iskua yrittänyt mies joutui pakenemaan paikalta jalan, koska hän oli unohtanut pakoautonsa ja kotinsa avaimet pommiauton sisällä.

Mies pidätettiin kaksi päivää myöhemmin New Yorkin John F. Kennedyn lentokentällä, kun hän yritti nousta Dubaihin lähdössä olleeseen lentokoneeseen. Hän myönsi syyllisyytensä kaikkiin syytteisiin. Hän sanoi, että iskut Yhdysvaltoja vastaan jatkuvat niin kauan kuin Yhdysvallat ei jätä muslimimaita.

Connecticutin osavaltiossa asuneesta ja markkinointiyhtiöissä työskennelleestä miehestä oli tullut Yhdysvaltain kansalainen vuonna 2009. Miehellä on vaimo ja kaksi lasta Pakistanissa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi