Kevitsan kaivostieurakoitsija yrityssaneeraukseen

Kevitsan kaivostien urakoitsija on hakeutunut yrityssaneeraukseen. Maanrakennusliike Veljekset Karjalainen Oy:n toimitusjohtaja Kari Karjalaimen sanoo, että rahat ovat loppuneet, koska kaivosyhtiö ei ole maksanut laskuja toukokuun jälkeen.

kaivosteollisuus
Kevitsan louhos.YLE / Raimo Torikka

Savukoskelaisen maanrakennusyhtiön mukaan Kevitsa Mining Oy:llä on edelleen maksamatta 1,3 miljoonaa euroa.

Lähes valmiin kaivostien loppuselvitys on pitkittynyt, koska kaivosyhtiö ei ole saanut valmiiksi omia vaatimuksiaan. Nikkeli-kuparikaivoksen johtajan Reijo Uusitalon mukaan tie ei täytä Tiehallinnon laatuvaatimuksia, ja mittauksia tehdään edelleen.

Toimitusjohtaja Kari Karjalainen myöntää, että tien päällyste ei täytä kaikilta osin vaatimuksia. Päällysteen aliurakoi Lemminkäinen Oy.

Urakoitsija odottaa maksuja vielä kuukauden

Karjalaisen mukaan yhtiö odottaa vielä noin kuukauden ennen kuin vie saatavansa käräjäoikeuden ratkaistavaksi, ellei sopua synny.

Tieurakoitsijayhtiöllä ei ole Karjalaisen mukaan rahaa omien laskujensa maksamiseen, koska kanadalainen emoyhtiö First Quantum Minerals on jäädyttänyt tien rakentamislaskujen maksamisen viime toukokuun lopussa. Seuraavaksi saneerausmies laatii saneerausohjelman.

Veljekset Karjalainen Oy hakeutui yrityssaneeraukseen kolme viikkoa sitten. Yrityssaneeraukseen hakeutuminen merkitsee sitä, että savukoskelaisella pienurakoitsijalla on maksukielto veloille eikä sitä voi hakea konkurssiin.

Urakan loppuselvitys piti tehdä kuun puolivälissä

Tieurakan tekninen ja taloudellinen loppuselvitys oli tarkoitus tehdä syyskuun puolivälissä. Kaivoksen johtaja Uusitalon mukaan kaivosyhtiön tavoitteena on saada valmiiksi tien mittaukset ja omat vaatimuksensa ennen lumen tuloa.

Karjalainen sanoo, että suurella todennäköisyydellä kaivosyhtiö ei anna periksi, vaan riita päätyy käräjäoikeuteen.

Kaivosyhtiö vaatii tieurakoitsijalta 600 000 euroa kaivostien viivästymisestä, mutta muita vaatimuksia se ei ole vielä yksilöinyt. Urakoitsijan mukaan kaivosyhtiö on kuitenkin itse aiheuttanut tien viivästymisen laiminlyötyään maa-ainesluvan hankkimisen.

Karjalainen sanoo, että lisäksi kaivosyhtiö pyysi keskeyttämään tien rakentamisen vuonna 2008 vallinneen yleismaailmallisen talouslaman vuoksi.

- Nämä asiat selviävät työmaakokousten pöytäkirjoista.

Loppuselvitys saattaa venyä talven yli

Uusitalo taas sanoo, että kaivosyhtiö tekee edelleen Sodankylän Kevitsan kaivoksella tien mittauksia ja muita selvityksiä ennen kuin esittää lopulliset vaatimuksensa. Uusitalo korostaa, että kaivostie ei täytä Tiehallinnon laatuvaatimuksia.

- Vaatimusten esittäminen saattaa myös viivästyä talven yli ensi kesään.

Kevitsan 8,4 kilometrin pituinen kaivostie kulkee nelostieltä Sodankylän Petkulan kylän pohjoispuolelta ensin pohjoiseen ja sitten itään. Tie ylittää Kitisen ja Mataraojan.

Urakkasumma oli lisätöineen runsaat 4 miljoonaa euroa. Tien rakentaminen alkoi kaksi vuotta sitten.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Mykkänen