Miedon Lake Placidin harjoitussukset Suomeen

Juha Miedon Lake Placidin talvikisoissa käyttämät harjoitussukset ovat palautuneet Suomeen. Mieto lahjoitti sukset Lake Placidissa ratamestarina toimineelle amerikansuomalaiselle hiihtomestari Tauno Pulkkiselle, ja nyt ne saa Urheiluseura Mäntlahden Rannanpojat.

Kotimaa
Juha Mieto hiihtää Lahden MM-hiihtojen esikisoissa 1977 miesten 15 kilometrin matkaa.Kalle Kultala

Nyt edesmenneen Pulkkisen tahto on, että Juha Mieto lahjoittaa sukset Pulkkisen ensimmäisen urheiluseuran edustajille. Mieto luovuttaa sukset keskiviikkona Urheiluseura Mäntlahden Rannanpojille.

Lake Placidin talviolympialaisissa 1980 kisojen latumestarina oli amerikansuomalainen Tauno Pulkkinen, joka 1940-luvulla ennen Yhdysvaltoihin lähtöään edusti hiihdossa pientä kyläseuraa Mäntlahden Rannanpoikia. Kyseinen 90-vuotias seura toimii edelleen pienenä itsenäisenä seurana nykyisessä Haminassa.

Tauno Pulkkinen oli 1953 alkaen moninkertainen Yhdysvaltain hiihtomestari, joka edusti Yhdysvaltoja kilpailijana Lahden MM-hiihdoissa 1958 ja valmentajana Zakopanessa 1962. Hän toimi myös 1980 talviolympialaisten latumestarina eli myös siinä kilpailussa, jossa Juha Mieto hävisi sadasosalla 15 km:n kultamitalin. Tauno Pulkkinen kuoli 4 vuotta sitten.

Sukset kunniapaikalle

Juha Miedon harjoitussukset tulivat lentorahtina Suomeen syyskuun alussa. Nyt ympyrä sulkeutuu, kun Taunon sukset ovat taas Juha Miedon käsissä ja luovutettavina Tauno Pulkkisen omaisten tahdon mukaisesti Mäntlahden Rannanpoikien puheenjohtajalle Jouko Sahalalle. Sukset saavat kunniapaikan seuratalo Toivolan seinältä.

Lähteet: YLE Pohjanmaa