Taideväärennöskiista jatkuu Turussa

Wäinö Aaltosen museossa kesällä 2009 esillä olleet venäläisavantgarden työt herättävät edelleen kiistaa. Poliisitutkinnassa useat noin 100 teoksesta on todettu väärennetyiksi. Työt museolle lainannut turkulainen keräilijä ei kuitenkaan usko tätä, vaan on valmis menemään oikeuteen kiistelemään asiasta.

Turussa esillä olleita Vladimir Tatlinin teoksia epäiltiin väärennöksiksi. Kuva: YLE / Johanna Laine

Taidekriitikko Otso Kantokorpi nosti teosten epäaitouden esille heti näyttelyn avauduttua kesällä 2009. Nyt kun poliisitutkinta on loppusuoralla, hän ihmettelee edelleen turkulaisen keräilijän motiiveja.

- Oletan, että hän on syyllistynyt petokseen. Ei kai hän voi olla ääliö, Kantokorpi kyselee.

Myös näyttelystä päättänyt nykyinen Turun museotoimen apulaisjohtaja Päivi Kiiski on sitä mieltä, että museota huijattiin.

- Kyllä tässä itsellä on huijauksen maku. Poliisitutkinnassa käsitellään näitä asioita.

Teoksia epäiltiin jo 90-luvulla

YLE Turku tavoitti julkisuutta karttavan keräilijän. Hän väitti, että silloinen museonjohtaja Päivi Kiiski oli itse vaatimalla vaatinut kyseenalaiset luonnokset näyttelyn osaksi, vaikkakin kysymysmerkillä varustettuna.

Keräilijän mukaan vasta myöhemmin selvisi, että kyseiset teokset olivat olleet poliisin syynissä jo 90-luvulla. Teosten epäaitous oli tullut jo silloin esiin.

Venäläinen taide on väärentäjien suosikki

Taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Laiho kertoo, että venäläistä taidetta on väärennetty paljon.

- Tällaisten teosten kohdalla on hyvin tärkeää, että niillä on viralliset dokumentit olemassa. Provenienssi eli taustahistoria pitää olla kunnossa. Ymmärtääkseni näillä teoksilla provenienssi on erittäin huono, sanoo Laitinen-Laiho.

Asia etenee piakkoin syyttäjälle, jolla on visainen tehtävä päätellä töiden aitoutta. Joka tapauksessa Wäinö Aaltosen museon maine on jo kärsinyt kovan kolauksen.