1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Senioritutkija: Pitkä elämä on oma valinta

Senioritutkija Tapani Sihvonen vakuuttaa, että hyvä ja pitkä elämä on pitkälti omien valintojen tulosta. Silti vanhusten hyvinvointiin tarvitaan myös lähiyhteisön ja yhteiskunnan tukea. Se kuitenkin kannattaa, sillä hyvinvoiva vanhus on yhteiskunnallekin edullisempi.

terveys
Senioritutkija Tapani Sihvola
Senioritutkija Tapani Sihvolan mukaan hyvinvoiva vanhus on yhteiskunnallekin halvempi, minkä vuoksi sosiaaliseen hyvinvointiin kannattaisi satsata.YLE / Antti Koskela

- Ihmisen itsensä täytyy pitää huolta terveydestään ja hänen pitää tehdä valintansa myönteisyyden ja osallistuvuuden kannalta, mutta nämä eivät ole pelkästään yksilön kysymyksiä, vaan lähiyhteisö on yhtä tärkeä, Sihvonen painottaa.

Tärkeää on se, miten lähiyhteisö tukee ihmisen positiivisuutta, optimistisuutta ja terveyttä. Sihvonen korostaa, että tämä on suuri haaste yhteiskunnan tarjoamille palveluille, sillä vanhuutta ei pitäisi pitää pelkkänä lääketieteellisenä asiana.

- Se on ennenkaikkea sosiaalinen ja kulttuurinen, vuorovaikutukseen mahdollisuuksia saava ikäkausi ja kun se turvataan, niin geriatrista hoitoakin tarvitaan vähemmän, Sihvonen vakuuttaa.

Syrjäytynyt vanhus on yhteiskunnalle kallis

Sihvola myöntää, että kuntien köyhyys asettaa tavoitteille melkoiset haasteet. Hänen mukaansa vanhusten syrjäytyminen on pitkän prosessin tulos.

- Syrjäytynyt, yksinäinen, sairas ja toimeentulotuen varassa elävä vanhus, eihän sellaiseen tipahda yhtäkkiä. Siksi toimet, joilla tätä syrjäytymistä ehkäistään, ovat äärimmäisen tärkeitä.

- Kun vanha ihminen syrjäytymisen, passiviisuuden, yksinäisyyden ja ehkä masennuksenkin seurauksena joutuu sairaalahoitoon, on hän köyhälle kunnalle kalliimpi kuin jos olisi järjestetty riittävästi aktiivista toimintaa, Sihvonen muistuttaa.

Senioritutkija Sihvola on jäänyt eläkkeelle Ikäinstituutin vanhustyön koulutus- ja tutkimuskeskuksen johtajan tehtävistä, mutta hän tekee Jyväskylän yliopistossa palkatonta tohtorin tutkimustyötä aiheenaan pitkäikäisyys ja sosiaalinen pääoma.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi