Musiikkikaupassa soi karaoke

Perinteiset musiikkiliikkeet ovat viime vuosina joutuneet pinnistelemään olemassa olonsa puolesta. Monet yrittäjät ovat lähteneet kokeilemaan uusia, rohkeitakin, ideoita. Joensuussa 25 vuotta toiminut Karjalan Musiikki on aloittanut ohjaavat karaokelauluillat.

viihde
Musiikkialan yrittäjä Onni Muikku.
Karjalan Musiikin liikkeenharjoittaja Onni Muikku.YLE / Ari Haimakainen

Liikkeenharjoittaja Onni Muikku kertoo, että taustalla on musiikkialan viime vuosien nopea muutos.

- Jo kymmenen vuotta sitten oivalsin, ettei äänilevyjen myynti kannata, joten luovuimme siitä. Nyt pääosassa on soitinkauppa. Sähkökitarat ja yleensäkin kitarat myyvät hyvin, samoin digitaaliset kosketinsoittimet. Uskon edelleen hyvän palveluun, meillä voi käydä kokeilemassa soitinta ja miettiä rauhassa mahdollista ostamista.

Onni Muikku painottaa myös, että yrittäjän pitää rohkeasti tarttua uusiin ideoihin.

- Kehittelin sellaiset ohjaavat tai opastavat karaoke-illat. Olen ainoa musiikkikauppias koko maassa jolla on tällaista toimintaa. Jokainen laulaja ja opastusta ja jokainen laulu käydään läpi. Säestän itse laulajia. Niillä on ollut hyvä vastaanotto ja sen myötä on tullut myös uusia asiakkaita.

Muikku korostaa, että asiakaspalvelussa pitää olla aikaa keskustella ja kuunnella vaikka vanhoja tarinoita. Kaupat voivat syntyä siinä huomaamatta. Entistä useammin liikkeessä on käynyt soittotaitojaan uudelleen viritteleviä suurten ikäluokkien edustajia.

- Heitä on yllättävän paljon, meille tuodaan vanhoja soittimia korjattavaksi ja ostetaan uusia. Se on myös kokonaan uusi asiakasryhmä.

Kaksikymmnetä vuotta sitten Joensuussa oli vielä viisi soitin- ja musiikkikauppaa. Nyt niitä on enää kaksi, Karjalan Musiikki ja Musiikkiliike Ykkösmusiikki Oy.

Lähteet: Yle/Anneli Lujanen