1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Kotkan päävesiputken korjaaminen on alkanut

Kotkan päävesiputken korjaustyöt ovat alkaneet keskiviikkona aamulla. Kymen Vesi kehottaa asukkaita vähentämään veden käyttöä putkivuodon takia.

Kotka
Kotkan päävesiputken korjaustyöt ovat alkaneet.
Yle / Raine Martikainen

Huoltoryhmä aloitti työskentelyn Pyhtäällä ja Jumalniemessä Kotkassa. Kymen Veden Toimitusjohtaja Tapani Eskola kertoo, että veden ei pitäisi värjääntyä millään alueella.

- Pyhtää on liitetty varavedenottamon varaan aamukymmeneltä. Ainoa paikka, jossa vedentulossa vaikutukset näkyvät, on Kotkansaari. Tilanne on kuitenkin vakaa, vesitornipintojen mukaan paine riittää vielä. Epäpuhtauksia ei näyttäisi pääsevän vesijohtoverokostoon.

Kymen Vesi kehottaa asukkaita kuitenkin vähentämään veden käyttöä putkivuodon takia, jotta yhtiö saa painetasot kuntoon. Keskiviikkona painetasot ovat olleet normaalia alempana Kotkansaarella.

Vuotokohta saatiin näkyville keskiviikkona noin klo 13. Jos työ etenee suunnitellusti, se on valmis keskiviikon aikana.

Kuitenkin korjauksen aikana koko Huumanhaaran länsipuolisella alueella Kotkassa vedenpaine saattaa laskea tai vedentulo jopa loppua kokonaan korkeimmilla kohdilla.

Kymen Vesi lupaa, että vettä riittää, mikäli kulutuksessa ei tapahdu normaalitilanteesta poikkeavaa lisäystä.

Vesiyhtiö huomauttaa, että mahdollisesti värjäytynyttä vettä ei kuitenkaan saa juoda tai käyttää ruuanlaitossa. Myös valkopyykin pesemistä kannattaa välttää.

Vuoto sattui hankalassa kohdassa

Korjaustyöt on tarkoitus saada valmiiksi keskiviikon aikana. Vesivuoto havaittiin Jumalniemen alueella maanantaina. Vettä on valunut hukkaan jopa kymmenesosa Kotkan alueella käytettävästä vedestä. Kotkan Veden toimitusjohtaja Tapani Eskola sanoo, että vuotosyyn selvittäminen jatkuu.

- Vuotosyystä ei ole vieläkään tarkkaa tietoa. Näyttää siltä, että jokin rakenne on antanut periksi ja runkolinja on päässyt liikkumaan.

- Ongelmakohta on ollut tiedossa pidempään. Vuotokohtaan Jumalniemeen on muutenkin tulossa uusi putkihaara, kun moottoritien uuden rampin ja Citymarketin laajennuksen rakennustyöt pakottavat siirtämään vesiputkihaaran paikkaa, Eskola kertoo.

Vesijohtoverkosto ei ole Tapani Eskolan mukaan huonossa kunnossa. Vuotava putki on reilun 20 vuoden ikäinen. Tapani Eskola huomauttaa, että putket on tehty kestämään paljon pidempiäkin aikoja.

- Kyseisellä vuonna 1988 rakennetulla putkella pitäisi olla vielä 50 vuotta teknistä käyttöikää jäljellä.

Vuotokohdassa korjaustyöt etenevät aluksi kuitenkin varoen, sillä päävesiputken lähistöllä risteää myös tärkeää tietoverkkokaapelistoa, kaukolämpöputki sekä paineviemäri.

- Nämä muut pitää suojata ensin, sillä ne eivät saa vaurioitua työn aikana. Jos putken katkaisu ja korjaaminen onnistuu suunnitellusti, valmistuu työ keskiviikkona, sanoo Eskola.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Laura Mäkiniemi

Lue seuraavaksi