1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ekokylä

Raaseporiin nousee uusi ekokylä

Raaseporiin on tulossa uusi ekologinen asuinalue. Meltolassa sijaitsevan Svarfvarsin luomutilan yhteyteen on kaavoitettu parikymmentä tonttia ekotaloille. Alueen rakentaminen saattaa päästä vauhtiin jo ensi keväänä.

ekokylä
Svarfvarsin ekokylä rakentuu männikön ja järven väliseen rinteeseen.YLE

Alunperin helsinkiläinen Jukka Ahonala kyllästyi kaupunkilaiselämään jo 30 vuotta sitten ja heittäytyi luomuviljelijäksi. Ahonala kiinnostui sittemmin myös ekorakentamisesta ja alkoi suunnitella uutta asuinaluetta omaan pihapiiriinsä. Vielä valtuustokäsittelyä vailla oleva 17 tontin asuinalue herättää jopa yllättävän runsasta kiinnostusta.

- Jos jokainen kiinnostunut ostaa tontin, niin tontit on myyty. Mutta näinhän ei tietenkään ole, sitten kun lähemmin tarkastellaan, niin varmaan halukkaita tippuu pois ja uusia tulee tilalle. Tulijat on lähinnä pääkaupunkiseudulta, Ahonala kertoo.

Omavarainen yhteisö

Asuinalueen on tarkoitus olla mahdollisimman omavarainen. Talojen lämpö irtoaa puuhakkeesta ja sähkö biokaasuvoimalasta ja aurinkopaneeleista. Ekokylä vastaakin lähes kirjaimellisesti sekä Raaseporin kaupungin että maankäyttö- ja rakennuslain tavoitteita.

- Korkea omavaraisuusaste mihin siellä pyritään, sehän tukee kestävää kehitystä. Elinympäristöä, jossa voi tehdä muutakin kuin vain asua. Puhutaan eri väestöryhmien yhteiselämästä, vanhuksille suunnatusta asumisesta, luodaan työpaikkoja. Monet asiat sopivat hyvin näihin tavoitteisiin, Raaseporin kaupunkisuunnittelupäällikkö Kukka-Maaria Luukkonen luettelee.

Ekotrendi nostaa päätään?

Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy ekokylän yleiskaavan vielä tämän vuoden puolella, rakentaminen voi käynnistyä jo ensi keväänä. Ainakin luomuviljelijä Ahonala uskoo vahvasti ekologisen rakentamisen ja asumisen tulevaisuuteen.

- Tämä on ihan väistämätöntä, tämä on megatrendi, tätä ei pysäytä mikään, tämä on se suunta mitä ihmiset haluaa. Minä luulen että on kasvava joukko loppuun palaneita tai vähintäänkin stressaantuneita ihmisiä jotka ihan kuntoutuakseen tarvitsevat toisenlaista elin- tai työympäristöä.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi