1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taide

Pohjalainen taidekirjo esillä Alajärvellä

Pohjalainen nykytaide esittäytyy viikonlopusta lähtien Alajärven Nelimarkka-museolla. Aluenäyttelyyn oli tarjolla peräti viisisataa teosta pohjalaistaiteilijoilta.

Pohjalaistaiteilijat tarjosivat aluenäyttelyyn satoja teoksia. Kuva: Olli Koski/YLE

Taide-lehden päätoimittaja Pessi Rautio jyrytti näyttelyn. Mukaan pääsi noin sata taiteilijaa. Näyttely tuo esille pohjalaista nykytaidetta: maalauksia, kuvanveistoa, piirroksia, sekatekniikkatöitä, video- ja valoinstallaatioita ja valokuvia.

- Aika tiukka urakka. Harvoin näin intensiivisesti joutuu työskentelemään, Pessi Rautio kuvasi aluenäyttelyn jyryttämistä. Kouluarvosanaksi pohjalaistaiteilijoille hän antaa vähintäänkin kahdeksan ja puoli.

- Täällä tehdään nykytaidetta ihan niin kuin muuallakin Suomessa ja muualla Euroopassa.

Mukaanpääsy alueelliseen taidenäyttelyyn tuo pohjalaistaiteilijoita esille. Rautio arvioi, että merkitys jää kuitenkin usein alueelliseksi.

- Valtakunnallisesti aluenäyttely ei suoraan kerää suurta valtakunnallista huomiota, ehkä välillisesti. Tämä ei ole taiteilijalle ponnahduslauta, mutta yksi askel tikapuilla eteenpäin, Pessi Rautio kuvaa.

Rautio oli tyytyväinen jyryttämäänsä kokonaisuuteen. Hänen mielestä ryhmänäyttelyssä on aina oma viehätyksensä.

- Tämä on vähän kuin konvehtirasia; jokaiselle löytyy jotakin. Katsoja voi kierrellä ja pohtia, mistä hän pitää ja mistä ei. Siitähän kuvataiteessa loppujen lopuksi on kysymys.

Ränsistyvät ladot kirkkaissa väreissä

Alajärveläinen taidemaalari Elina Försti sai aluenäyttelyyn esille suurikokoisia latomaalauksiaan.

- Olin kymmenen vuotta pois Etelä-Pohjanmaalta. Palatessani tajusin, että ladot ovat hävinneet maisemasta. Minulla ei ole mitään tunnesidettä latoihin, mutta maalauksellisesti ne ovat kiehtovia rakennuksia.

- Mukaanpääsy aluenäyttelyyn on alueen taiteilijoille merkittävä asia. Nämä näyttelyt kokoavat kuitenkin suuria yleisöjoukkoja. Erittäin tärkeää on myös se, että näyttelyn jyryttäjä tuli pohjalaismaakuntien ulkopuolelta, Elina Försti pohtii.

Työrauha maaseudulta, aiheet kaupungista

Vimpeliläisen kuvataiteilija Nina G Nahkalan töitä on tänä syksynä esillä Pariisissa, Tampereella ja Alajärvellä. Kolme vuosikymmentä sitten Georgiasta Järviseudulle muuttanut taiteilija nauttii maaseudun työrauhasta, mutta hänen teostensa aiheet kumpuavat usein kaupungin hälystä.

- Nautin maaseudun rauhasta, mutta lomilla hakeudun kaupunkeihin, hän myöntää.

Visuaalisen taiteen aluenäyttelyn teemana on valo. Nina Nahkala lähestyi valoa varjon kautta näyttelyyn päätyneessä teoksessa, jonka ihmisvilinä on talletettu New Yorkin kaduilta.

- Varjothan syntyvät valosta. Ne ovat yhtäaikaa pelottavia ja ihailtavia.

Palkkapäivä harvoin

Jos aluenäyttely tuo taiteilijalle näkyvyyttä, se ei juuri näy palkkapussissa. Yhä edelleen suurin osa alueellamme tuotetusta taiteesta päätyy pääkaupunkiseudulle. Elina Försti on saanut palkkansa viimeiset kaksi vuotta apurahoina.

- Ymmärrän hyvin, että tiukka taloustilanne ei salli julkisyhteisöjen tehdä suuria taidehankintoja. Meidän alueella on vähän taiteen keräilijöitä, mikä näkyy taidekauppojen vähäisyytenä.

- Toivoisin toki, että kun tänne rakennetaan isoja koteja, taidehankinnoillekin varattaisiin rahaa, Elina Försti miettii. Elämänsä ehtoopuolella olevan ladon maalaamiseen häneltä kului kahdeksan kuukautta.

- Vielä en saa työlleni tuntipalkkaa, mutta toivottavasti tulevaisuudessa.

Pohjanmaan taidetoimikunnan ja Nelimarkka-museon järjestämä näyttely on avoinna 12. joulukuuta saakka.