1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ikääntyneet

Vanhusten toimintakyky on huomioitava

Kouvolassa puhunut kansanedustaja Anneli Kiljunen pitää tärkeänä vanhusten toimintakyvyn edistämistä. Näin ikääntyvät pystyvät jatkamaan itsenäistä elämää.

ikääntyneet

- Ennaltaehkäisyllä ja puuttumalla varhain toimintakyvyn heikkenemiseen pystytään vaikuttamaan huomattavasti jopa pitkäaikaishoidon tarpeeseen. Tärkein lähtökohta suomalaisessa vanhuspolitiikassa onkin edistää ikääntyvien toimintakykyä ja itsenäistä elämää, totesi kansanedustaja Anneli Kiljunen keskiviikkona Kouvolan Eläkeläistoiminnan Yhteistyöryhmän vanhustenviikon juhlassa.

- Toimintakyvyn edistämiseen on aidosti panostettava ja se on huomioitava hyvin laaja-alaisesti. Asuntorakentamisessa, kaavoituksessa ja liikenteen suunnittelussa on huomioitava esteetön asuminen ja turvallinen liikkuminen. Palvelujen – niin kunnallisten kuin kaupallistenkin – on oltava saavutettavissa, jotta aktiivinen elämä ja osallistuminen ovat mahdollisia, Kiljunen korosti.

- Mielestäni on olennaista, että lainsäädännössä turvataan ikääntyvän oikeudet hänen terveyttään, toimintakykyään ja hyvinvointiaan tukeviin palveluihin sekä ulkoiluun ja virkistykseen. Lähtökohtana tulee olla oikeus mielekkääseen, ihmisarvoiseen ja turvalliseen elämään. Ikääntyvän ihmisen ihmisarvoa on kunnioitettava hänen kunnostaan riippumatta, painotti kansanedustaja Kiljunen.

Lähteet: YLE Kymenlaakso Sakari Nikki

Lue seuraavaksi