Aasiasta löydettiin seitsenmetrinen lihansyöjäkasvi

Kaakkois-Aasiasta, Mekongjoen alueelta löytyi viime vuonna 145 aikaisemmin tuntematonta kasvi- ja eläinlajia, kertoo Maailman luonnonsäätiö WWF. Järjestö varoittaa, että useimmat äskettäin löydetyistä lajeista ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon.

luonto
Thaimaalainen mies istuu pahoin kuivuneen Mekong-joen rannalla.
Thaimaalainen mies yritti kalastaa pahoin kuivuneen Mekong-joen rannalla Wiang Kaenissa maaliskuussa. Maailman luonnonsäätiön mukaan Mekongjoen kuivuminen uhkaa alueen kasveja ja eläimiä.Chaichan Chaimun / EPA

Uusien lajien joukossa on mm. torahampainen kala, seitsenmetrinen lihansyöjäkasvi ja sammakko, joka ääntelee kuin sirkka. Tutkijat eivät tiedä, esiintyvätkö lajit paikallisesti vain Mekongjoen alueella vai ovatko ne levittäytyneet laajemmalle.

Kuuden valtion alueelle ulottuva Mekongjoki on tunnettu poikkeuksellisen monimuotoisesta luonnostaan. Alueella elää monia jo entuudestaan tunnettuja uhanalaisia lajeja.

Mekongjoen kasveja ja eläimiä uhkaa joen kuivuminen. Mekong on kuivunut viime vuosina nopeasti mm. Kiinan joelle rakentamien patojen vuoksi. Jokivarren maat Thaimaa, Laos, Vietnam ja Kambodzha ovat kamppailleet estääkseen kuivumisen.

Lähteet: Reuters, AFP