1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Riku Korhonen sai EU:n kirjallisuuspalkinnon

Riku Korhonen on yksi tämänvuotisen EU:n kirjallisuuspalkinnon saajista. Palkinto myönnettiin 11 kirjailijalle ennalta sovituista maista. Korhonen palkittiin teoksestaan Lääkäriromaani.

Riku Korhonen Kuva: Salla Keskinen

Suomen lisäksi palkinnot menivät tänä vuonna Belgiaan, Kyprokseen, Tanskaan, Viroon, Saksaan, Luxemburgiin, Romaniaan, Sloveniaan, Espanjaan ja Makedoniaan.

Palkinnon saajien joukossa ovat Korhosen lisäksi muun muassa virolainen Tiit Aleksejev, tanskalainen Adda Djørup, saksalainen Iris Hanika ja espanjalainen Raquel Martinez-Gómez.

Suomen palkintoraati perustelee Korhosen valintaa sillä, että hän on noussut nopeasti suomalaisen kirjallisuuden keskeisten kirjailijoiden joukkoon.

Hän kirjoittaa vakavista ja tärkeistä aiheista, mutta samalla niin viihdyttävästi, ettei kerronnan taidokkuutta tarvitse erikseen huomata. Korhonen osaa sekä huvittaa että hätkähdyttää ilman ylimääräisiä tehokeinoja. Korhosella on sanan taito, jolla tavalliset tapahtumat ja arkikokemukset saavat suuret mittasuhteet muuttuessaan yksittäistapauksista yleisiksi ilmiöiksi, raati perustelee.

Korhonen on julkaissut kaksi romaania. Kahden ja yhden yön tarinoita ilmestyi vuonna 2003 ja Lääkäriromaani vuonna 2008. Vuonna 2009 häneltä ilmestyi lyhytproosateos Hyvästi tytöt ja vuonna 2005 runokokoelma Savumerkkejä lähtöä harkitseville.

Korhonen on kotoisin Turusta. Ennen ryhtymistään vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2008 hän toimi Turun yliopiston luovan kirjoittamisen ohjaajana. Korhonen on saanut iemmin Helsingin Sanomain esikoisteospalkinnon, Kalevi Jäntin palkinnon ja Aboa-palkinnon.

Kirjallisuuspalkinto tuo esille nykykirjallisuutta

EU:n komission kirjallisuuspalkinnolla edistetään eurooppalaisen nykykirjallisuuden näkyvyyttä sekä kirjailijoiden tunnettuutta myös heidän kotimaidensa ulkopuolella. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Palkinnon voi saada kirjailija, joka on julkaissut viiden viime vuoden aikana 2 - 4 proosateosta, joita on käännetty enintään kahdelle kielelle.

Kansalliset raadit valitsevat palkittavaksi nykykirjallisuuden nousevan kyvyn omasta maastaan. Euroopan maiden suuren määrän vuoksi on sovittu, että palkinto menee kuhunkin maahan vuoro vuosin. Kukin maa on mukana kilpailussa joka kolmas vuosi. Suomalaiskirjailija palkittiin nyt ensi kertaa.

Suomen raatia johti kirjakauppaliiton kunniapuheenjohtaja Stig-Björn Nyberg. Kirjakauppaliiton lisäksi raatiin nimesivät edustajansa Suomen kirjailijaliitto, Finlands svenska författareförening, Suomen Tietokirjailijat ja Suomen Kustannusyhdistys.

Palkinnonsaajat julkistettiin Frankfurtin kirjamessujen yhteydessä. Palkinnot luovuttaa EU:n kulttuurikomissaari Androulla Vassilou rysselissä 18. marraskuuta.