1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sähkömarkkinoille luvassa avoimuutta

Pohjoimaisten sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyteen on luvassa parannuksia. Markkinavalvojat ovat tutkineet viime talven rajuja hintapiikkejä ja suosittelevat nyt avoimuuden lisäämistä markkinoille. Lisäksi kehitteillä on kuluttajalle selvästi aiempaa yksinkertaisempi yhteispohjoismainen sähkön vähittäismarkkina.

Viime talven kovat pakkaset heiluttelivat pohjoismaista sähkömarkkinaa Nord Poolia kolme kertaa erittäin rajusti. Hurjimmillaan sähkön tukkuhinta kävi Suomessa ja Ruotsissa 1 400 eurossa megawattitunnilta. Samaan aikaan sähköä myytiin Etelä-Norjassa 65 eurolla eli Suomen hinta oli yli 20-kertainen.

Hintapiikit olivat hetkittäisiä, mutta niin suuria, että niiden tausta päätettiin selvittää. Tuloksena on tukku kehittämisehdotuksia, joilla pyritään lisäämään markkinoiden avoimuutta ja joustoa, kertoo Energiamarkkinaviraston ylijohtaja Asta Sihvonen-Punkka.

- Kysyntäjoustoa pitäisi edelleenkin edistää. Jatkoselvittelyä vaativat ne konkreettiset toimet ja se, voiko pörssituotteisiin leipoa enemmän sellaisia tuotteita, joilla kysyntäjousto toteutuisi paremmin. Pohjoismaiset markkinavalvojat selvittävät asiaa tämän syksyn aikana, Sihvonen-Punkka sanoo.

Läpinäkyvyyden kannalta tärkeintä olisi sallia sähköpörssin osapuolille nykyistä parempi pääsy markkinatietoon, kuten tuotanto- ja siirtokapasiteettiin ja kysyntään. Myös hinta-alueita ehdotetaan pilkottaviksi pienemmiksi, mutta siinä on Sihvonen-Punkan mielestä riskinsä.

- Esimerkiksi näitä myyjiä ja tuottajia on sitten hyvin vähän. Me mennään hyvin pienen toimijajoukon markkinoihin ja siinä tulevat nämä kilpailunäkökohdat esille, että kuinka paljon voi oikeastaan tietoa antaa.

Viranomaisten tahto on myös parantaa loppulaskun maksajan eli kuluttajan asemaa sähkömarkkinoilla. Suunnitteilla on yhteispohjoismainen sähkön vähittäismarkkina, jossa sähkön voi ostaa vaikkapa Norjasta ja maksaa kaiken siirtoineen yhdellä laskulla. Sähkön kilpailutusta helpottava uudistus voisi olla valmis muutaman vuoden päästä.

- 2015 olisi se tietynlainen tavoitevuosi. Vie aikaa viedä muutokset lainsäädäntöön ja tehdä käytännön toimenpiteitä esimerkiksi tietojärjestelmiin, sanoo Sihvonen-Punkka.

Pohjoismaiden energiaministerit pohtivat yhteisen vähittäismarkkinan perustamista ja tukkumarkkinoiden toimivuutta kuun lopulla Kööpenhaminassa.