Cameron puolusti Britannian säästökuuria

Britannian pääministeri David Cameron on puolustanut hallituksensa kovaa säästöohjelmaa. Konservatiivien puoluekokouksessa pitämässään puheessa hän varoitti maataan kovista menoleikkauksista, mutta lupasi tehdä ne oikeudenmukaisesti, ja parempiosaisten kantavan säästötalkoissa pienituloisia suuremman vastuun.

Ulkomaat

Konservatiivien puoluekokouksen viimeisenä päivänä Birminghamissa pitämässään puheessa pääministeri David Cameron moitti 13 vuotta vallassa olleita työväenpuolueen hallituksia Britannian suuresta julkisesta velasta, talouden alijäämästä, huonoista julkisista palveluista sekä turhista säännöistä ja byrokratiasta. Hänen mukaansa valtio otti vasemmistohallitusten aikana itselleen liikaa tehtäviä ja yritti ratkaista kaikki ongelmat.

Cameron sanoi hallituksensa perineen katastrofaalisen valtiontalouden. Hän muistutti Britannian ottavan tänä vuonna enemmän velkaa kuin maa käyttää terveydenhuoltoon vuodessa.

Konservatiivien ja liberaalidemokraattien koalitiohallituksen on määrä julkistaa lokakuun 20. päivä säästösuunnitelmansa Britannian julkisen talouden 188 miljardin euron alijäämän vähentämiseksi. Alijäämä on 11 prosenttia Britannian bruttokansantuotteesta.

Cameron nauratti puoluekokousyleisöä kertomalla pikkutytön lähettäneen hänelle kirjeessä irronneesta hampaastaan saamansa punnan kolikon auttaakseen valtiota sen talousongelmissa.

Hän lupaa tehdä leikkaukset oikeudenmukaisesti. Parempiosaisten on hänen mukaansa kannettava säästötalkoissa pienituloisempia suurempi vastuu. Cameron viittasi näin muun muassa suurta vastustusta saaneeseen päätökseen poistaa hyvätuloisilta lapsilisät vuodesta 2013 alkaen. Hän vannoi hallituksensa pitävän huolta köyhistä, sairaista ja vanhoista.

Cameron sanoi puheessaan, ettei mikään järkyttänyt häntä pääministeriksi tultuaan yhtä paljon kuin puolustusbudjetin tila. Puheessaan hän lupasi, ettei säästöohjelma vaaranna Britannian turvallisuutta. Hallitus aikoo uudistaa maan puolustusvoimat ja Trident-ohjuspuolustusjärjestelmän.

Cameron lupasi myös jatkaa Pohjois-Irlannin rauhanprosessia. Hänen mukaansa Pohjois-Irlannin on pysyttävä jatkossakin osana Britanniaa.

Lähteet: YLE Uutiset