Juha Miedon sukset palasivat Lake Placidista Suomeen

Kansanedustaja Juha Miedon sukset ovat palanneet takaisin Suomeen Lake Placidin olympiakisoista 30 vuoden jälkeen. Entinen mestarihiihtäjä lahjoitti aikoinaan sukset kisojen amerikansuomalaiselle latumestarille.

urheilu
Miehiä pitelemässä suksia.
Juha Mieto luovutti Lake Placidin olympialaisissa käyttämänsä sukset haminalaiselle Mäntlahden Rannanpojat -urheiluseuralle eduskunnassa.Yle

Lake Placidin talviolympialaiset vuonna 1980 muistetaan Suomessa parhaiten yhdestä sekunnin sadasosasta, jolla Juha Mieto hävisi 15 kilometrin kullan Ruotsin Thomas Wassbergille.

- Eihän se mitali oo kullaksi muuttunut, mutta ne muistot ja ennen kaikkea oon hyvilläni siitä, että ei tullu keskittyä mitään selityksiä kisan jälkehen, Mieto pohtii.

Mutta tapahtui kisoissa muutakin. Mieto lahjoitti tuolloin yhdet harjoitussuksistaan kisojen amerikansuomalaiselle latumestarille, Tauno Pulkkiselle. Tavalliset sukset eivät tahtoneet kestää Pulkkisen painoa, mutta Miedolla, toisella isokokoisella miehellä, sopivia suksia löytyi.

Nyt nuo sukset ovat palanneet kotiin 30 vuoden jälkeen.

- Näil on hiihretty ja nämon hoidettu hyvin eli Tauno on tosiaan ollu varmahan näistä suksista paljo enemmän hyvillänsä ku olis ollu näistä nykaikaasista vempelehistä, Mieto kertoo suksista.

Mieto luovutti sukset tänään Pulkkisen suomalaisseuran haminalaisen Mäntlahden Rannanpoikien haltuun.

- Minä toivon, ei kun minä tiedän, että ne menöö kunniapaikalle ja varmasti Taunon toivomuksesta menöö oikeahan osoitteeseen.

Sukset päätyvät Haminan Vehkalahdella seuratalon seinälle.