1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hotelliin jätetyt laatikot paljastavat suomalaisen Bremenissä

Saksan Bremen on suomalaisten ostosparatiisi. Hansakaupungin hotelleissa suomalaiset tunnetaan, sillä halpalentoyhtiön siivin kaupunkiin tuleva turisti yrittää aina sulloa kaikki ostoksensa käsimatkatavaroihin.

Kuva: Ingo Wagner / EPA

Bremenin pari vuotta kestäneen suosion takana on suora halpalento Tampereelta. Lomailumielessä liikkeellä olevat suomalaiset näkyvät ja kuuluvat kaupungissa joka päivä. Suomalaiset yöpyvät Bremenissä yli 10 000 kertaa vuodessa.

Bremenin kaupungin matkailutoimiston Jürgen Wenderholdin mukaan skandinaaveista ensin Bremenin löysivät ruotsalaiset, kunnes halpalentoyhtiöt löysivät Bremenin.

- Norjalaiset ja suomalaiset ovat vierailijamäärissä sijoilla kolme ja neljä. Edellä yöpymistilastoissa ovat britit ja hollantilaiset, mutta heistä valtaosa on kaupungissa liikeasioissa, luettelee Wenderhold.

Kuningas jalkapallo vetäisi, jos stadion vetäisi

Aivan kovin terä suomalaisten Bremenin matkoista on jo taittunut, sillä niin moni on kahden vuoden suoran lennon aikana jo kaupungissa käynyt. Nykyisistä turisteista suuri osa on uusintamatkalla. Tyypillistä on, että kaupungissa käydään pari kertaa vuodessa.

- Olemme markkinoinnissa huomanneet, että Bremeniä on Suomessa helppo myydä maaseudulla asuville. Tampereen sijainti Suomessa lienee siihen yksi selitys, sanoo Wenderhold.

Bremenin noin 300 päivittäisestä suomalaisvieraasta löytyvät helposti eroon historiamatkailijat ja käytetyn auton hakijat. Miehille tärkeää tuntuu olevan myös jalkapalloseura Werder Bremen, jonka riveissä pelaa suomalaispuolustaja Petri Pasanen.

- Tähän saakka lippujen saaminen on peleihin on ollut vaikeaa, mutta stadionin remontti on pian valmis ja katsomopaikkoja on sitten 40 000, Bremenin kaupungin matkailutoimiston Jürgen Wenderhold toteaa.

Tehtaanmyymälöiden kautta koneeseen

Bremenissä odotetaan innolla jälleen joulunaikaa, sillä suomalaiset ja norjalaiset ovat silloin erityisen hövelillä ostopäällä. Matkailutoimistolla on nykyään tarjota ryhmämatkaajille jopa suomenkielinen opas. Sen verran rakkaiksi skandinaavit ovat hansakaupungissa käyneet.

Halpalentoyhtiön siunaus suoralla lennolla Tampereelle on samalla Bremenille myös vitsaus. Koska juuri kenelläkään ei ole säästösyistä lentokoneen ruumaan meneviä matkatavaroita, jäävät hurjimmat ostoksetkin tekemättä.

- Sellaista tietoa on hotelleista tullut, että suomalaisten jäljiltä hotellihuoneissa on todella paljon tyhjiä laatikoita. Sehän ei ole sinällään huono asia, vaan kertoo lähinnä, että kaikki tavarat on saatava mahtumaan käsimatkatavaroihin, toteaa Jürgen Wenderhold.

Bremenin postikonttoreissa on suomen korostus käynyt tutuksi. Usein postipaketissa takaisin Suomen maaseudulle matkaa likapyykki, jotta varsinkin naisväen tehtaanmyymäläostokset mahtuvat mukaan. Ihan harvinainen näky ei Bremenin lentokentällä ei ole myöskään, että Tampereen koneeseen jonotetaan useampi takki päällekkäin.