1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

KAKSille vihdoin hiljainen huone

Kainuun keskussairaalaan on avattu kaikille avoin hiljainen huone. Huone on tarkoitettu kaikille sairaalassa syystä tai toisesta asioiville, jotka tarvitsevat tilaa ja aikaa hiljentymiseen.

Kuva: YLE / Ville Kinnunen

Lähes kaikissa muissa sairaaloissa hiljainen huone on ollut jo kymmeniä vuosia, kertoo sairaalapastori Teuvo Partanen. Kajaaniin huone saatiin sairaalan remontin yhteydessä. Partasen mukaan huone tuli tarpeeseen.

- Ihmisen elämässä, sellaisena kuin se täällä eletään, kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, että elämä pysäyttää. Sitä joutuu lähimmäisen vakavan sairauden tai saattohoitoprosessin tai jonkin muun syyn vuoksi tilanteeseen, että on sairaalassa ja haluaa olla rauhassa. On hyvä, että on joku erillinen tila, minne ihminen voi mennä ja olla yksin, rauhassa. Vetää henkeä ja kerätä voimia ja tulla silläkin tavalla huomioiduksi surun, hädän ja kriisin keskellä.

Partanen on tyytyväinen siihen, että KAKSin hiljainen huone on sijoitettu keskeiselle paikalle. Sijainti on sellainen, että myös potilaiden on helppo päästä huoneeseen hetkeksi omaan rauhaan.

Hiljaisen huoneen ansiosta Kainuun keskussairaalassa aloitetaan uudelleen avointen viikkomessujen järjestäminen, kertoo sairaalapastori Teuvo Partanen.

- Sairaaloissahan on kautta aikojen vietetty ehtoollisjumalanpalveluksia, ihan sairaalasielunhoidon alkuajoista lähtien. Meilläkin on täällä Kajaanissa monia vuosia vietetty viikkomessua, mutta meidän oli luovuttava niistä, kun ei ollut oikein tiloja. Mutta nyt kun on tuo hiljainen huone, niin ajattelimme, että ihan mainiosti sellainen pienimuotoinen viikkomessu voidaan järjestää. Se palvelee sairaalassa olevia potilaita, avohoidon potilaita ja miksi ei henkilökuntaakin. Messussa on hieman erilainen perspektiivi rukoukseen kuin elämän keskellä kirkoissa on.