Miedon harjoitussukset kotiutuivat Haminaan

Hiihtäjälegendan Juha Miedon harjoitussukset ovat saapuneet Haminaan Seurantalo Toivolaan. Mieto lahjoitti aikoinaan sukset Mäntlahdesta Amerikkaan muuttaneelle hiihtäjämestarille Tauno Pulkkiselle.

Juha Mieto
Jouko Sahala ja Risto Muurman esittelevät Juha Miedon harjoitussuksia
Juha Mieto lahjoitti entiset harjoitussuksensa Mänlahden Rannanpoikien puheenjohtajalle Jouko Sahalalle. Vieressä Risto Muurman.Yle / Kirsi Lönnblad

Tauno Pulkkinen hiihti mestaruuksia Mäntlahden Rannanpoikien nimissä 1940-luvun lopulta lähtien. Hän kuitenkin sairastui vakavasti vuonna 1949 ja joutui lopettamaan hiihtouransa Suomessa.

Amerikan-sukulaiset pyysivät Taunoa käymään vierailulla. Viisumin anominen kesti kolme vuotta, minkä jälkeen Tauno pääsi lähtemään matkaan 1952. Taunon vierailu jäi elinikäiseksi, sillä hän ei palannut enää Suomeen asumaan.

- Kun Tauno oli lähdössä Amerikkaan, hän kysyi sedältään Uunolta, ottaako hän sukset mukaan. Uuno vastasi, että älä ota mukaan, ei täällä kukaan hiihtoa harrasta, kertoo Risto Muurman Mäntlahden Rannanpojista.

Taunolle kuitenkin löytyi uudet sukset Amerikasta ja hiihtoura sai jatkua. Hän edusti Yhdysvaltoja Lahden MM-kisoissa vuonna 1958 ja toimi valmentajana Zakopanessa 1962. Hän toimi myös päälatumestarina vuonna 1980 Lake Placidissa talviolympialaisissa, jossa Juha Mieto hävisi sadasosalla 15 kilometrin kultamitalin.

Mieto tarjosi muovisuksia

Tauno Pulkkinen oli talviolympialaisten aikaan päivittäin tekemisissä Juha Miedon kanssa. Hiihtoporukassa mukana ollut Heikki Kantola kuitenkin huomasi ensimmäisenä Taunon huonokuntoiset sukset.

- Heikki Kantola oli sanonut, että mennäänpä katsomaan meidän varastosta uusia suksia, Risto Muurman kertoo.

Sopivat sukset löytyivät lopulta Juha Miedolta. Kantola ja Mieto tarjosivat Taunolle muovisia suksia, mutta hän halusi mieluummin puiset.

- Tauno oli sanonut, että hän haluaa kunnon puusukset, Risto Muurman kertoo.

Neljä vuotta sitten edesmennyt Tauno Pulkkinen toivoi, että Juha Mieto lahjoittaa sukset Pulkkisen ensimmäisen urheiluseuran edustajille. Nyt sukset ovat löytäneet tiensä Seurantalo Toivolaan, jossa sukset saavat kunniapaikan.

- Sukset nostetaan Seurantalon seinälle ja sinne tulevat tiedot alle kuvina ja teksteinä, lupaa seuran puheenjohtaja Jouko Sahala.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi