1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sienimäki, Imatra

Mainettaan rauhallisempi Sienimäki

Imatran Sienimäki on kaupungin pahamaineisimpia kaupunginosia. Sienimäellä väitetään trokattavan viinaa auton takakontista, mutta alueen asukkaille ilmiö ja huonon maineen syyt ovat tuntemattomia. Arvauksia Sienimäen asukkailla kuitenkin on.

Pitkään Sienimäellä asuneet Sirkka Nurminen ja Hena Savolainen ovat vakuuttuuneet asuinpaikkansa turvallisuudesta siinä määrin, että välillä ovet voivat jäädä auki.

- En kyllä ymmärrä tätä mainetta. Ei täällä ole pahaa sen enemmän kuin muuallakaan. Mielestäni tämä on rauhallinen paikka, on aina ollut, sanoo Hena Savolainen. Ja hänhän tietäisi, koska on asunut Sienimäessä vuodesta 1954.

Muutkaan Sienimäen asukkaat eivät jaa mielipidettä kaupunginosan rauhattomuudesta.

- En ymmärrä mistä maine johtuu, näin rauhallista aluetta ei löydy kuin Sienimäki, sanoo 35 vuotta alueella asunut Sirkka Nurminen.

- Ihana paikka, rauhallinen, mukava ja viihtyisä. Paras paikka missä oon ikinä asunu, kertoo keskustelun innostama miesasukas.

Meluavia lapsia, kerrostaloja ja työläisiä

Sienimäen pahamaineisuuden syy oli epäselvä, mutta asukkailla oli kyllä arvauksia. Maine tuntuu kuitenkin syntyneen jo vuosia sitten, kun alue on rakentunut. Hena Savolaisen talossa oli alle kouluikäisiä lapsia puolensataa 60-luvulla.

- Ehkä se synty silloin, kun tänne rakennettiin nämä kerrostalot. Tänne tuli paljon lapsiperheitä, lapsista lähtee kova ääni ja nuorilla pitää olla joku paikka missä kokoontua. He kokoontuivat sitten kauppojen pihoilla ja kioskien edessä. Se ehkä häiritsi joitakuita, Savolainen arvelee.

- Kyllä se on varmaan nämä kerrostalot, joita on aikoinaan pidetty jotenkin pahamaineisina. Siitä se on lähtenyt, tuumii Nurminen.

Monissa suomalaiskaupungeissa huono maine yhdistyy vanhoihin työläiskaupunginosiin. Näin on myös Sienimäen kohdalla. Sirkka Nurmisen mukaan omalla kotikujalla asui useita tehtaan työntekijöitä, tuttuja työkavereita suurin osa.

- Tuossa vastapäätä oli suurperheisten talo. Talo mihin äidin kanssa muutettiin, oli pienasuntola, jokaisella keittiö ja yksi huone. Talon 36:ssa huoneistossa asui tavallisia työtätekeviä ihmisiä.

Ei trokaria, mutta pikkujoulun jälkeen suunniteltuja taloja

Pahamaineisista kaupunginosista liikku usein epämääräisiä huhuja ja urbaaneja legendoja. Uutisvuoksen tekstaripalstakirjoittajan mukaan jonkun pitäisi puuttua Sienimäen viina- ja tupakkatrokariin, joka Ladansa takakontista myy vodkaa. Kaupunginosan asukkaat eivät Lada-miestä kuitenkaan ole havainneet.

Jos Sienimäki ei ole pahamaineisuutensa veroinen eivätkö legendat viinakauppiaista pidä paikkaansa, millainen maine Sienimäellä sitten kuuluisi olla?

- Kaupungin pitäisis panostaa siihen, että täällä on tätä vanhaa asumistapaa. Nämähän on mahdottoman nättejä nämä vanhat kerrostalot, sanoo Nurminen

- Tämä on ainut paikka kaupungissa missä bussi kulkee joka suuntaan ja useasti, kehuu Savolainen.

Ja on alueella myös kulttuurista arvoa, jos ei muuten niin Alvar aallon suunittelemien talojen myötä.

- Vaikka nuo näyttää kyllä vähän pikkujoulujen jälkeen piirretyiltä, nauraa Nurminen.