Kanta-Hämeen kansanedustajat säilyttäisivät aluetoimituksien uutistarjonnan ennallaan

Kanta-Hämeen kansanedustajat ovat pettyneitä Ylen suunnitelmiin keskittää kolmen hämäläismaakunnan uutislähetysten toimittaminen Tampereelle. Ylen johto oli aiemmin luvannut olla kajoamatta aluetoimituksiin.

Kanta-Häme
kansanedustaja Risto autio, kesk
YLE Häme

Kanta-Hämeen kansanedustajat ovat pettyneitä Yleisradion tyhjiksi jääneisiin lupauksiin olla kajoamatta aluetoimituksien toimintaan.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ja sosiaalidemokraattien Satu Taiveaho pelkäävät, että aluetoimitusten toiminnan ja uutisten kaventaminen rajoittaa maakunnan sananvapautta, koska jatkossa esimerkiksi Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen asioista kerrottaisiin Pirkanmaan maakuntatoimituksesta käsin.

YLE:n hallintoneuvoston jäsen, keskustan kansanedustaja Risto Autio kertoo, että vielä viime viikolla hallintoneuvoston kokouksessa luvattiin, että yhtiö ei kajoa aluetoimituksiin. Toisin kuitenkin kävi, harmittelee Risto Autio hämmentyneenä.

- Siinä yhteydessä ja aiemmissakin kokouksissa oli tivattu sitä, ettei yhtiö tulisi kajoamaan aluetoimituksiin. Puheissa luvattiin, ettei niihin kajota. Sitten heti seuraavana päivänä saatiin kuulla ihan päinvastaisia.

Päivi Räsänen muistuttaa, että niin Kanta-Hämeessä kuin Päijät-Hämeessäkin on erilaisia alueita, joista uutisointi ohenisi merkittävästi.

- Sananvapauden kannalta ongelmallista on se, että alueellinen journalismi jäisi monasti printtimedian varaan, Räsänen totesi.

Satu Taiveahoa mietitytti, kuinka paljon kantahämäläisiä uutisia lopulta nousisi esiin.

- Tämä kytkeytyy kuitenkin kysymykseen Ylen rahoituksesta. Se on jäänyt avoimeksi ja vellomaan.

Kokoomuksen Timo Heinosen mielestä Ylen keskeisin tehtävä on mennä ihmistä lähelle ja tehdä 'kansanradiota'.

- Jos mennään näin isoihin alueisiin, jossa on Tampere, Lahti ja Hämeenlinna, niin Tampere tulee viemään leijonanosuuden uutisista, sitten Lahti ja Hämeenlinna. Nämä muut jäävät paljon pienemmälle.

Sosiaalidemokraattien Johannes Koskisen mukaan aluetoiminta on parhaimmillaan sitä, että se tulee useaa kanavaa pitkin, niin radiossa, televisiossa kuin netissä.

- Netin kautta löytyy sitten kilpailevaa uutistarjontaa näille paikallisille printtimonopoleille.

Lähteet: YLE Häme