1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työvoiman vuokraus

Metalliliiton ja Go Onin kiista kasvaa

Metalliliiton ja vuokratyöyritys Go Onin välinen kiista on laajenemassa Kotkassa. Kanteeseen on tulossa lisää tapauksia.

Työvoiman vuokraus
Eupec pinnoittaa Itämeren kaasuputkea Kotkan Mussalossa elokuuhun 2011 asti.YLE

Jo aiemmin Metalliliitto ilmoitti vievänsä oikeuteen kuuden Go Onin välittämän työntekijän työsuhteen päättymisen.

Kanteeseen on nyt tulossa mukaan kaksi muutakin tapausta, jotka liittyvät töiden päättymiseen Eupecin pinnoitustehtaalla Kotkassa. Kanne on tarkoitus nostaa vielä tämän vuoden puolella.

- Siellä on työsuhteita päättynyt mielestämme laittomin perustein. Määräaikaisuudelle ei ole ollut perustetta, koska työt jatkuvat samankaltaisina. Silti joidenkin työntekijöiden työsuhde on päättynyt, sanoo Metalliliiton aluetoimitsija Tapio Anttila.

Nimi vain puuttui listasta

Jemima Lehto aloitti vuokratyöntekijänä Eupecin Kotkan-tehtaalla viime syyskuussa. Työhaastattelussa oli lupailtu pidempääkin pestiä, mutta joulukuussa ilmoitettiin, ettei vuodenvaihteen jälkeen töihin ole enää tulemista.

- Sanottiin vaan, että nimi ei ole listassa joka on Eupecilta toimitettu. Asiaa ei perusteltu, minua ei vaan tarvittu enää, Lehto sanoo.

Go On kiistää väitteet ja ilmoittaa toimineensa alan vakiintuneen käytännön mukaan. Kesällä tehdyt uudet sopimukset on määritelty kestämään pinnoitusprojektin loppuun asti. Tehtaalla työskentelee noin 200 ihmistä.

Ennakkotapaus hakusessa

Muista ammattiliitoista esimerkiksi Toimihenkilöunioni ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat hakeneet oikeudesta ennakkotapausta vuokratyön pelisääntöihin. Se, että vuokratyöntekijän määräaikaisuuden perusteeksi riittää tilaajan tarve, on kuitenkin vahvistettu useissa hovioikeustuomioissa.

- Tärkeimmät odotukseni oikeusjutun suhteen on se, että vuokratyölle saataisiin selkeät pelisäännöt Suomeen. Vuokratyöntekijöitä pitäis kohdella kuten muitakin ja ihmistä kohdella kuten ihmistä, Jemima Lehto sanoo.

- Kyse on työsuhteen perusturvasta, eli onko mahdollista, että vuokratyön käytöllä yritetään kiertää työsopimuslainsäädäntöä? Tässä on periaattellinen asia ratkaistavana. Odotan mahdollista oikeuden päätöstä mielenkiinnolla, toteaa Tapio Anttila.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Valtteri Kykkänen