Personal brainer kehottaa vähentämään tekemistä

Suomalaisista alle 35-vuotiaista viidenneksellä on muisti- ja keskittymisvaikeuksia. Aamu-tv:ssä vierailleen personal brainerin Reidar Waseniuksen mukaan vika ei yleensä ole itse muistissa.

Kotimaa
Reidar Wasenius
Kenelläpä ei muisti aika ajoin pätkisi, nykyisin myös yhä nuoremmilla. Tilanne ei välttämättä ole toivoton, sillä muistiaan voi kehittää. Vinkkejä siihen antoi Reidar Wasenius, joka pohtii työkseen keinoja aivojen treenauttamiseksi.

Wasenius on perehtynyt mielen kehittämiseen jo yli 20 vuoden ajan. Hän kertoo valmentavansa aivojen käyttöä samalla tavalla kuin kunto-ohjaajat auttavat kunnon kehittämistä. Ongelmia muistamiseen aiheuttaa liian kiireinen ja kuormittava elämäntyyli. Keskittyminen kärsii, kun ihminen tekee liikaa asioita.

- Kun annetaan aivan liikaa tekemistä muutaman minuutin tai päivän sisällä, ihmisestä tulee pakostakin hajamielinen, kuvailee Wasenius.

Liian kiireisenä ihminen unohtelee yksinkertaisiakin asioita.

- Lopputuloksena on surkuhupaisia tilanteita. Ihminen ei muista esimerkiksi, miksi hän astuu huoneeseen. Hän on ehkä muistanut sen 10 -15 sekuntia sitten. Muutaman sekunnin aikana ehtii kuitenkin käydä läpi monia muita asioita, koska on niin monia asioita tehtävänä, Wasenius kuvailee unohtamisen kulkua.

Tehovaihe ei saa jäädä päälle

Waseniuksen mielestä monen asian tekeminen yhtä aikaa ja nopeasti ovat tärkeitä taitoja. Ongelmia syntyy, jos tehovaihde jää jatkuvasti päälle.

- Jos se jää ainoaksi vaihteeksi päälle, ihminen voi jopa kokea olevansa hyvä ja kunnollinen ihminen vain, jos hän tekee näin. Silloin on jotain todella pahasti vialla.

Muistia ja keskittymistä voi kehittää monella tapaa. Jo pelkkä lyhyt hiljentyminen auttaa aivoja. Wasenius pitää kuitenkin tärkeimpänä läsnäoloa.

- Pitää päästä eroon huonoista tavoista ja oppia elämään tässä hetkessä.

Asiat jäävät paremmin mieleen, kun muistaa tarkkailla ympäristöä. Moni soimaa itseään esimerkiksi uusien tuttavuuksien nimien unohtamisesta. Wasenius huomauttaa, että asioita ei voi muistaa, jos ei kuuntele.

- Monta kertaa ihmiset soimaavat itseään ihan turhaan. Loppujen lopuksi kyse on ollut siitä, että heillä on ollut paljon asioita mielessä. Vaikka ollaan fyysisesti läsnä, niin henkisesti ei olla. Ei kuunnella, mitä toinen ihminen sanoo.

Keskittymiskyky on vähintään yhtä tärkeä taito kuin tehokkuus. Asioita ei voi muistaa, jos ei ole edes kuunnellut.

Aivojumppaa kouluihin

- Varsinkin nuoria ihmisiä vaivaa nykyään se, että ruokaillessa tai kavereiden ja perheen kanssa koko ajan pitää räplätä jotain laitetta, lukea tai tehdä jotain muuta. Heillä menee kirjaimellisesti osa elämästä ohi, sanoo Wasenius.

Waseniuksen mielestä aivojumppaa tarvittaisiin esimerkiksi kouluihin. Hänen mielestään kouluissa ei opeteta oppimismenetelmiä tarpeeksi. Hän ajaakin aivoliikuntaa oppiaineeksi kouluihin. Tietoa annetaan, mutta tietomääriä ei opeteta hallitsemaan.

Lähteet: YLE Uutiset