Hyppää sisältöön

Norjasta löytyi "pikku-Pompeiji"

Norjasta on löytynyt ainutlaatuisen hyvin säilynyt kivikautinen kylä. Hiekkamyrsky hautasi Hamresandenissa Etelä-Norjassa sijainneen kylän 5 500 vuotta sitten. Asukkailta jäi kaikki omaisuus niille sijoilleen, kun hiekka peitti heidän asumuksensa ilmeisesti muutamassa tunnissa. Arkeologit vertaavatkin kylää Pompeijin roomalaiskaupunkiin, joka hautautui vastaavasti tulivuoden purkauksessa.

Kivikaudelta löytyneet saviastiat ovat yleensä pieninä sirpaleina, mutta Hamresandenista on paljastunut jopa täysin ehjä saviruukku. Kaivauksissa on toistaiseksi löytynyt myös muun muassa 20 nuolenkärkeä sekä puuesineitä.

Norjan kulttuurihistoriallisen museon amanuenssi Håkon Glørstad ei kaihda kutsumasta löytöä sensaatioksi. Norjasta ei ole koskaan ennen löydetty mitään vastaavaa, Glørstad sanoo Aftenposten-lehden haastattelussa.

Kivikautinen asutus paljastui kahden metrin syvyydestä, kun Hamresandeniin alettiin rakentaa vanhusten palveluasuntoja. Tähän mennessä arkeologit ovat kaivaneet noin 300 neliömetrin laajuisen alueen.

Norjan ilmasto oli kivikaudella paljon nykyistä kuivempi, joten hiekkamyrskyt olivat tavallisia. Myös maasto näytti toisenlaiselta: kylä sijaitsi joen suussa meren rannalla, mutta maaston kohoaminen on siirtänyt sen runsaan 70 metrin päähän rannasta.