Viitatiaisen laulu kuulostaa pizzatilaukselta

Maassamme melko harvoin tavattavia viitatiaisia on tänä syksynä havaittu poikkeuksellisen runsaasti. Koko maassa on tehty viimeisen puolentoista viikon aikana yli 50 viitatiaishavaintoa. Määrä on suurempi kuin maassamme tähän mennessä havaittujen viitatiaisten määrä yhteensä.

hömötiainen
Mika Selin/Birdnet.fi

Eniten viitatiaisia on nähty Pohjois-Karjalassa, mikä viittaa siihen, että linnut ovat vaeltaneet Suomeen Laatokan pohjoispuolelta. Havaintoja on tehty myös Keski-Suomessa, ainakin Luhangan Vuoksensalmella.

Viitatiainen muistuttaa suuresti hömötiaista. Parhaiten sen havaitsee tiuskivasta kutsuäänestä. Tavallisin ääni, terävä "pjitsä" on kuin malttamaton, huonosti äännetty pizzatilaus.

Määrityksen varmistamiseksi lintu on syytä myös nähdä. Selkein ero on siivellä: viitatiaisella ei näy vaaleaa siipipaneelia, joka kotoisella hömötiaisella erottuu hyvin. Muita eroja hömötiaiseen on muun muassa kiiltävämmän musta päälaki.

Viitatiainen pesii Länsi- ja Keski-Euroopasta Venäjälle Baltian maiden itäpuolelle. Meitä lähinnä viitatiainen pesii Virossa ja Etelä-Ruotsissa.

Muiden tiaisten tapaan viitatiaiset vaeltavat epäsäännöllisesti. Kun pesintä on onnistunut hyvin, suuri osa kannasta joutuu lähtemään muualle etsimään ravintoa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi