Tanssii tähtien kanssa -ohjelman Nasimalla on Lappi sydämessään

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman Nasima Razmyarilla on rovaniemeläinen lapsuus. Hän tuli perheensä kanssa Lappiin vuonna 1992. Afganistanilainen diplomaattiperhe asui Rovaniemen vastaanottokeskuksessa ja tutustui suomalaisten ystäviensä kautta pohjoisen elämään.

viihde
Jani Rasimus ja Nasima Razmyar
Jani Rasimus on Nasiman tanssipari Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.MTV3

Nasima Rasmyar on tanssinut kahtena sunnuntaina suomalaisten sydämiin MTV3:n Tanssii Tähtien kanssa -ohjelmassa parinaan Jani Rasimus. Parhaillaan pari treenaa rumban askeleita seuraavaa koitostaan varten.

Kilpailuun mukaan lähteminen ei ollut itsestään selvä asia Afganistanista lähtöisin olevalle Nasimalle. Afganistanissa tanssiminen ei ole naisille sallittua ja televisiossa esiintymisestä voi seurata jopa tappouhkauksia.

Vakiotanssit olivat Nasimalle aivan uusi aluevaltaus ja hän lähti kisaan mukaan perheensä tuella. Äiti, isä ja pikkuveli ovat seuranneet lähetyksiä katsomossa.

- Vanhempani sanoivat, että jos tämä on sellainen asia, mitä haluan tehdä, he tukevat minua, Nasima sanoo.

Täällä 18 vuotta asunut nuori nainen toteaa, että Suomi on kohdellut hänen perhettään hyvin ja hän toivoo, että tanssiohjelmassa esiintymällä hän voi puolestaan tuottaa suomalaisille pientä iloa.

Nasima valittiin vuoden pakolaisnaiseksi ansioistaan työstä, jota hän on tehnyt maahanmuuttajanaisten ja tyttöjen parissa. Hän suhtautuu tanssi kisaan samalla sinnikkyydellä kuin työhönsä Monika-Naiset liiton projektipäällikkönä.

Suurlähettilään perhe pakolaisina

Paljon on tapahtunut niin Afganistanissa kuin Nasima Razmyarin elämässäkin vuoden 1992 jälkeen. Neuvostoliitto hajosi 1992 ja samaan aikaan Afganistanissa oli kaaos. Nasiman isä ei voinut jatkaa työtään Afganistanin suurlähettiläänä Moskovassa eikä kotimaahankaan voinut palata.

- Vanhempani menettivät niin paljon, heillä oli jäljellä vain me pienet lapset, kun tulimme junalla Helsingistä Rovaniemelle helmikuussa 1992. Ja meistä he pitivät hyvää huolta.

Nasima muistelee ensimmäistä koulupäiväänsä Rovaniemellä. Hän tuli kesken lukuvuoden ensimmäiselle luokalle Rovaniemellä. Hän olisi halunnut osata edes tervehtiä lapsia mutta kotiin tuli pettynyt pieni koululainen. Mutta suomen kieli avautui nopeasti ja ystäviäkin löytyi.

- Tuo aika vastaanottokeskuksessa oli hyvin raskasta vanhemmilleni. Ei ollut tietoa sukulaistemme kohtalosta ja kotimme oli tuhoutunut.

Hiihtoa ja saunomista lappilaiseen tyyliin

Nasimalle je hänen perheelleen on jäänyt paljon lämpimiä muistoja Rovaniemen ajasta ja ystävistä, joihin edelleenkin pidetään yhteyttä.

- Eräänä päivänä vastaanottokeskuksessa ovellemme koputti rovaniemeläinen Muisto Jaakola, joka vei meidät ulos ja näytti mitä suomalaisuus on. Leivottiin sämpylöitä, saunottiin ja hiihdettiin: hän oli meidän paras kotouttajamme.

- Jos taivaassa on enkeleitä, niin Muisto oli meidän maanpäällinen enkelimme, Nasima muistelee lämpimästi nyt jo edesmennyttä perheensä ystävää.

Lähteet: YLE Lappi / Sirkku Savusalo