1. yle.fi
  2. Uutiset

Jupiteria kannattaa nyt tähyillä

Aurinkokuntamme suurin planeetta Jupiter näkyy lokakuun taivaalla poikkeuksellisen hyvin. Planeetta on nyt lähempänä maata kuin kertaakaan vuoden 1963 jälkeen.

tiede
Tulivuoren savupilvi Iossa, yhdessä Jupiterin kuista.NASA / JHU / APL

Tähtitieteen harrastajilla on koko lokakuun ajan oiva tilaisuus tutkia aurinkokunnan suurinta planeettaa Jupiteria. Eteläisellä taivaalla iltaisin loistava tähti on nyt noin 590 miljoonan kilometrin päässä maasta.

- Jättiläisplaneetta Jupiter on mielenkiintoinen havainnointikohde. Se on alati vaihteleva, ja sen kuiden seuraaminen on kiinnostavaa, kertoo tähtiharrastaja Martti Muinonen Etelä-Karjalan Nova-yhdistyksestä.

Jupiter kiertää auringon ympäri kerran kahdessatoista vuodessa, ja on nyt juuri sopivassa tähdistössä. Tähtiharrastaja Martti Muinosen mukaan sekoittamisen vaaraa muihin taivaankappaleisiin ei juuri ole.

- Jupiter näkyy nyt eteläisellä taivaalla kirkkaana, ja vain kuu on sitä kirkkaampi.

- Venus on toinen kirkas planeetta, mutta se näkyy aamutaivaalla. Tällä hetkellä Venus on aurinkoon nähden sellaisessa asennossa, ettei se näy, kertoo Martti Muinonen.

Jupiter on seuraavan kerran yhtä lähellä maata vuonna 2022.

Jupiterin kuut kiinnostavat

Jupiteria kiertämästä on löydetty tähän mennessä yli kuusikymmentä kuuta. Planeettaa kiertää enemmän kuita kuin mitään muuta aurinkokuntamme planeettaa.

Galileo Galilei löysi Jupiterin neljä suurinta kuuta 1600-luvun alussa. Kuut ovat nimeltään Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto.

Kuut ovat harrastajien kannalta kiinnostavia, sillä ne on helppo havaita ja tähtikaukoputkella voi nähdä jopa yksityiskohtia niiden pinnalta.

Kirkas syksy on tähtiharrastajan unelma-aikaa

Tähän aikaan syksystä taivas näkyy tähtitieteen harrastajille hyvin. Illat ovat pimeitä, eikä lunta ole vielä maassa. Lokakuun alun illat ovat myös olleet kirkkaita, joten näkyvyys taivaalle on ollut hyvä. Vaikka tosiharrastajat lähtevätkin taajamien ulkopuolelle taivaalle tähyämään, onnistuu tähtitaivaan katselu taajamissakin.

- Esimerkiksi kuu on hyvällä säällä fantastisen näköinen, hehkuttaa Martti Muinonen.

- Kuuta voi toki katsoa tavallisella kiikarillakin, mutta tähtikaukoputkella kuun pinnankin näkee erittäin hyvin.

Tähtitaivasta ensi kertaa katsovat saattavat joskus pettyä havaittavien kohteiden pienuuteen. Ihastus taivaankappaleisiin kuitenkin herää, jos joku auttaa havaitsemisessa. Esimerkiksi Jupiterin osalta neljän kuun löytäminen taivaalta on usein hieno kokemus, kertoo Muinonen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi