Kevitsan kaivos poikii asiakkaita lomakylään

Sodankylässä Peurasuvannon lomakylän yrittäjät Annukka ja Antti Rantalainen sanovat, että läheisyydessä avattava Kevitsan kaivos turvaa myös heidän tulevaisuutta. Peurasuvannon lomakylässä asuu nytkin kaivoksen rakennusmiehiä. Ympäri vuoden.

lomakylät
Annukka ja Antti - yrittäjäpari
Annukka ja Antti Rantalainen tarttuivat mahdollisuuteen ryhtyä yrittäjiksi, kun matkailuyritys tuli myytäväksi Sodankylän Peurasuvannossa. Matkailupaikan nimi on nyt Peurasuvannon lomakylä.YLE / Jorma Korhonen

- Nytkin, kun pistämme vastaanottorakennuksen ja kahvilan oven säppiin joulukuuhun saakka, niin rakennusmiehet jäävät tänne asumaan. Vaikka meillä onkin tällainen pieni hengähdystauko, niin suljettuna emme ole, etteikö muillekin tarvitsijoille löytyisi katto pään päälle. Olemme aina puhelimen päässä, että soitto vain, Annukka sanoo.

Annukka ja Antti Rantalainen uskovat, että Kevitsan kaivos tuo heille asiakkaita senkin jälkeen, kun rakentamiset on rakennettu ja varsinainen kaivostoiminta käynnistyy.

- Tuleehan heille majoitustilaa sinne kaivosalueellekin, mutta varmaan meillekin väkeä piisaa, Antti uskoo.

Peurasuvannon lomakylässä on 12 hyvätasoista mökkiä. Mökkeihin voi majoittaa bussilastillisen vieraita. Matkailijoiden ja yrityksen välillä on linkkinä kolme matkatoimistoa.

Peurasuvanto löytyy Nelostien varrelta Sodankylästä 50 kilometriä pohjoiseen. Lomakylä on Kitisenjoen sillan kupeessa, vanhalta nimeltään Siltamajat.

Annukka ja Antti jo kauan matkailualalla

Annukka ja Antti Rantalainen ovat isännöineet ja emännöineet Peurasuvannon lomakyllää vasta puolitoista vuotta, mutta matkailualalla he eivät kuitenkaan ole mitään aloittelijoita. Kummallakin on aikaisempaa kokemusta matkailubisneksestä Lapissa.

Annukka on työskennellyt muun muassa Saariselällä Kakslauttasessa ja Antti Pelkosenniemen Pyhätunturilla. Peurasuvannossa he ehtivät olla jonkin aikaa yhdessä aikaisemman yrittäjän palveluksessa.

Annukka on alkuperäinen sodankyläläinen ja Antti on lähtöjään Mikkelistä.

Rantalaiset ovat tyytyväisiä alkutaipaleeseensa yrittäjinä.

- Viime kesä täällä oli erinomaisen hyvä, eikä syksyssäkään ole valittamista. Asiakkaita on piisannut jopa yllättävän paljon, sanoo Antti.

Hyvää oloa ja maittavaa ruokaa

Peurasuvannon lomakylässä halutaan asiakkaista pitää hyvää huolta.

Annukka ja Antti sanovat, että silloin kaikki on mennyt hyvin, kun taloon tuleva hymyilevä asiakas hymyilee myös poislähtiessään.

- Hyvää oloa ja maittavaa ruokaa me haluamme tarjota vieraillemme.

Lomakylän keittiö on tunnettu savulohestaan ja -raudustaan. Suosituimpia ruokia on myös perinteinen poronkäristys.

- Vatsa täynnä, hyvin ravittuna matkalaisten on sitten lysti nauttia luonnon hiljaisuudesta, jota täältä ympäristöstä löytyy. Eli olla vaan. Tai sitten hän voi mennä viillettää safareilla, milloin moottorikelkoilla, milloin koirien perässä, hiihdellä, lumikävellä, Annukka maalailee.

Kun Peurasuvannon lomakylä taas virallisesti avautuu, niin sitten joulu onkin jo ovella. Rantalaiset järjestävät vierailleen tunnelmallisen suomalaisen joulun jouluruokineen ja muine tykötarpeineen.

- Joulukirkkokin meille tulee tuohon pihamaalle. Sinne ovat kaikki tervetulleita, Annukka ja Antti toivottavat jo hyvissä ajoin.

Lähteet: YLE Lappi / Jorma Korhonen